En iskall börs

Veckan präglades av en strid ström av kvartalsrapporter och fallande aktiekurser. Börsen är fortsatt iskall.

Börsnedgången beror inte i första hand på oväntat dåliga rapporter, utan är snarare efterdyningar från den kalldusch som Ericsson levererade

förra veckan. Veckans nedgång innebär att Stockholmsbörsen har fallit med tre procent den senaste veckan och med nio procent på en månad.

Medicinteknikbolagen är det stora undantaget med en uppgång i branschindex på hela sju procent. Det förklaras av en oväntat stark rapport från dentalbolaget Nobel Biocare och en optimistisk rapport från njursjukvårdsföretaget Gambro.

Nobel Biocare ökade sin omsättning med 16 procent till 729 miljoner kronor. Men resultatet var det som imponerade mest på placerarna. Rörelseresultatet ökade med 48 procent till 144 miljoner. Det beror på minskade investeringar, positiva valutaeffekter och rationaliseringar inom dentala implantat. Affärsområdet Procera växte däremot alldeles för långsamt sett till aktiemarknadens förväntningar.

Men den oslipade medicinteknikdiamanten Nobel Biocare är på väg ut ur landet. Tidigare i år presenterade ledningen sin strategi för att flytta bolaget till Schweiz. Syftet uppges vara att sänka

skattebelastningen. Men sannolikt finns det också en annan agenda hos huvudägarna. Kanske vill Nobel Biocares ägare

fusionera bolaget med det schweiziska material- och medicinteknikbolaget Metalor Technologies. Metalor äger 7,5 procent av aktierna i Nobel Biocare och dess styrelseordförande Ernst Thomke håller också klubban i Nobel Biocare.

Bland börsens industriella tungviktare är tongångarna ganska positiva trots den svaga konjunkturen. Både SSAB och Avesta Polarit kom med hyfsade rapporter och Haldex kom in nästan dubbelt så bra som väntat. Avesta Polarit mer än fördubblade sitt nettoresultat jämfört med första kvartalet ifjol, mycket tack vare ökade leveranser, effektiviseringar och synergier från fusionen. Det bådar gott för resten av året.

I skogen är det också ganska muntra tongångar. Men skogens konung är just nu inte SCA utan Holmen. Visserligen redovisade SCA fina siffror i tremånadersrapporten, men Holmen känns hetare i dagsläget. Måndagens rapport slog förväntningarna, vilket bland annat berodde på större avverkning och därmed ett bättre resultat.

Holmen består av både kartong och tidningspapper. Kartongmarknaden är stabil medan tidningsmarknaden är fortsatt tuff. Ändå blev nettovinsten en halv miljard kronor, vilket bland annat beror på den starka dollarn. Holmen går ett stabilt år till mötes där återköp av egna aktier i kombination med en förbättrad konjunktur kommer att driva aktien uppåt. Balansräkningen är stark och p/e – talet 10. Affärsvärlden håller fast vid synen på Holmen som en av Stockholmsbörsens mest köpvärda aktier.

Tobakskoncernen Swedish Match överraskade aktiemarknaden genom att rapportera en stor resultatökning för snuset. Den ökningen berodde på att kostnaderna har minskat. Samtidigt har snusförsäljningen i Norden ökat med 10 procent räknat i antalet dosor. Försäljningen ökade ännu mer då snuspriset höjts. Affärs-

världen gissar att det är den norska marknaden som ligger bakom en del av den oväntat goda försäljningsökningen. Idag är General Sveriges mest sålda snus. Produkten lär inte hotas av bolagets nya fruktsnus, med smak av den kinesiska frukten lychee, som enligt planerna ska finnas i butikerna till sommaren.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.