Emissionsguiden
En flagga i Bonavas nyemission – där huvudägaren växlar upp
Bostadsutvecklaren Bonava vill ta in 1,05 miljarder kronor i en företrädesemission av aktier. Målet är att med hjälp av pengarna sänka skuldsättningen och finansiera verksamheten framåt.
Bonava har arbetat mycket med sina finanser de senaste månaderna, och bland annat förlängt ett kreditfacilietsavtal samt förlängt ett obligationslån. Det har även skett rotation på ledningsnivå då CFO Lars Granlöf byttes ut i januari. Nuvarande tillförordnad CFO är Lars Ingman som tidigare haft samma roll på John Mattson.
Emissionsguiden har gått igenom villkoren och hissar en flagga, samt lyfter en positiv aspekt med emissionen.
Bristfällig information
Det är en varningsflagga om man anar eller vet att det saknas viktig information rörande nyemissionen. Hit räknas också klart vilseledande eller slarvig kommunikation.
Bonava anger inte vad emissionskostnaderna blir, men uppger via sin presstjänst att detta kommer framgå i samband med att prospektet publiceras.
Befintliga ägare växlar upp
Om de med bäst insyn i bolaget tecknar rejält med aktier så visar det på stark framtidstro. Det är alltså väldigt positivt när befintliga storägare och/eller nyckelpersoner åtar sig att gå in ordentligt i en nyemission.
Största ägaren är familjen Ax:son Johnsons investmentbolag Nordstjernan. De väljer att teckna sin pro rata-andel i emissionen motsvarande 24,5%. Fjärde AP-fonden tecknar även sin pro rata-andel på cirka 9%.
Resten av emissionen är säkrad i sin helhet av Nordstjernan genom ett garantiåtagande, vilket innebär att bolaget åtar sig att investera i Bonava för ungefär 945 Mkr. Bonava har en tuff utgångspunkt med hög skuldsättning och en nyproduktionsmarknad som ligger i träda. Att trots det säkra finansiering från en namnkunnig storägare på dessa villkor ses som en positiv signal för emissionen.
Emissionsguiden återkommer med en ny artikel om emissionen i samband med att prospektet publiceras.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.