En femte flagga i Prostatypes nyemission

Medicinteknikbolaget Prostatype Genomics har släppt prospektet för sin företrädesemission på 49,5 Mkr. Emissionsguiden noterar att emissionslikviden inte väntas räcka särskilt länge och hissar en till flagga.
En femte flagga i Prostatypes nyemission - Prostatype
Prostatype Genomics är aktuellt med en företrädesemission som går att teckna till och med den 2 september. Till höger bolagets VD Fredrik Rickman.

Emissionsguiden har tidigare skrivit om Prostatype Genomics företrädesemission av units som kan tillföra medicinteknikbolaget 49,5 Mkr före emissionskostnader. Netto rör det sig om 41 Mkr.

I samband med det hissade vi fyra flaggor:

  • Kapitalbehov i trängt läge
  • Dåligt garantiupplägg
  • Bristfällig information
  • Hög emissionskostnad

Efter en genomgång av bolagets prospekt hissas ännu en flagga.

FELAKTIG FINANSIERING

Vad som är rimlig eller fel sorts finansiering är en bedömning från fall till fall. Ofta är det fel finansiering när en nyemission är alldeles för liten för att räcka en meningsfull tid. Det är också ofta fel om det är osedvanligt krångliga villkor. Det kan också handla om att fel slags värdepapper emitteras. Exempelvis när bolag utan stabil lönsamhet emitterar konvertibler eller preferensaktier.

Om emissionen fulltecknas har Prostatype säkrat verksamhetens finansiering till och med det första kvartalet 2025, enligt prospektet. Därefter är bolaget beroende av att de teckningsoptioner som ingår i varje unit tecknas. Emissionsguiden hissar en flagga då emissionen inte säkerställer Prostatypes drift någon meningsfull tid.

Prostatypes VD Fredrik Rickman kommenterar:

“Genom den grad av tecknings- och garantiåtaganden som avtalats inför emissionen har vi tillräckligt med kapital för att med hög sannolikhet ta bolaget till att uppnå den viktigaste milstolpen sedan bolaget grundades, vilket är att inkluderas i Medicares förmånssystem omfattande den amerikanska marknaden. Den kommersiella betydelsen av detta kan inte överskattas då USA är den största och viktigaste marknaden för Prostatype Genomics vilket naturligtvis bygger värde i bolaget.”

Han lägger till att bolaget de närmsta kvartalen också kommer att slutföra den största valideringsstudie för prognostiska biomarkörer vid prostatacancer som hittills genomförts. Rickman framhåller att det kommer att leda till värdeskapande vetenskapliga publikationer.

GODKÄNDA INSYNSÅTAGANDEN

I tabellen nedan framgår teckningsåtaganden från de personer i styrelse och ledning som lämnat sådana. Vi ser dessa åtaganden som godkända.

Insynspersoners teckningsåtaganden Belopp Mkr Andel av emission Ägarandel före emission Ägarandel efter emission
Håkan Englund (JDS Invest)* 1,50 3,03% 8,27% 9,29%
Anders Lundberg (AJ Lundberg Kapitalförvaltning) 1,07 2,16% 2,16% 2,16%
Johan Waldhe 1,00 2,02% 8,05% 3,02%
Michael Häggman 0,33 0,66% 1,17% 0,74%
Fredrik Rickman 0,10 0,19% 0,19% 0,19%
Jörgen Dahlström 0,08 0,15% 0,15% 0,15%
Sammanlagt 4,07 8,21% 20,00% 15,56%
Kommentar: * Prostatype har en skuld på 3,2 Mkr till JDS Invest. Denna ska kvittas i emissionen alternativt kvittas i en riktad emission vid sidan av (ovan har vi räknat med kvittning i emissionen). Därför ökar Håkan Englunds ägarandel efter emissionen.

Prostatypes största ägare Filip Norlin (Villa Drevan AB) som har 6,9% av aktierna har lämnat åtagande om att teckna för 3,7 Mkr. Det motsvarar 7,4% av emissionen och är ett positivt tecken. Totalt sett uppgår teckningsåtagandena till 10 Mkr (20,2% av emissionen).

51,8% av emissionen är säkrad genom garantiåtaganden om 25,7 Mkr. Life Science Invest Fund 1 garanterar 12 Mkr vilket är klart mest. Övriga garanter är Exelity, Buntel, Oliver Molse och Gemstone Capital.

Teckningsperioden startar den 19 augusti om en knapp vecka. Aktien handlas för närvarande i 0,026 kr, vilket betyder att avståndet ner till teckningskurs (per aktie) 0,01 kr är stort.

Emissionsguiden återkommer med en ny artikel om företrädesemissionen i samband med att utfallet kommuniceras.

Läs även:

Fyra flaggor i Prostatypes företrädesemission

Prostatype gör företrädesemission – igen

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.