En avgörande makrosiffra
Marknadens förväntningar är ställda på att antalet sysselsatta i USA ska stiga med ungefär 150.000.
Men under de senaste månaderna har det tyvärr mest varit besvikelser när siffrorna presenterats. Något som i sin tur gett stora utslag på de finansiella marknaderna.
För nu är det dags för den amerikanska arbetsmarknaden att börja leverera jobb. Men helst i en lagom takt, för om sysselsättningstillväxten blir hög så är chansen stor att den amerikanska centralbanken höjer räntorna och blir det lägre än förväntat så lär dollarn få sig en smäll. Så om siffran hamnar på exakt 150.000 så är det med andra ord idealiskt.
Så vad tror då ekonomerna? Vad händer om vi hamnar under respektive över de magiska 150.000 nya sysselsatta? Vad betyder det för räntorna, dollarn, börsen och det amerikanska presidentvalet? Alla ser det kanske inte så dramatiskt som undertecknad.
Här kommer några synpunkter från proffstyckarna:
KOLL PÅ VALUTAN: Robert Berqvist.
|
Robert Bergqvist på SEB om dollarn:
– Det räcker med 100.000 nya jobb för att de finansiella marknaderna ska bli nöjd, men en siffra under det sänker definitivt dollarn. En siffra uppemot 250 000 nya jobb gör att sannolikheten för en räntehöjning från den amerikanska centralbankens sida ökar väsentligt, men någon kraftig dollarförstärkning ska man nog inte räkna med. Kanske en 5-10 öre mot kronan.
KOLL PÅ RÄNTAN: Sven-Arne Svensson.
|
Sven-Arne Svensson på Skandiabanken om räntorna:
– Om det plötsligt skulle vara betydligt högre sysselsättning så skulle det påverka både korta och långa räntor. Marknaden skickar upp dem runt 10 punkter. Men den amerikanska centralbanken behöver nog fler positiva sysselsättningssignaler innan de ändrar räntepolicy. All månadsstatistik är alldeles för osäker för att dra långtgående slutsatser ifrån.
Thomas Kullman, analyschef på Penser fondkommission om börsen:
– Rapporterna för kvartal ett, som börjar komma i nästa vecka, är betydligt viktigare än sysselsättningssiffran. Det kanske finns något, som i alla fall för börsen, kan kallas för “jobless recovery”. Vinsutvecklingen styr. Inte heller en negativ sysselsättningsrapport kommer att föranleda någon större dramatik.
KOLL PÅ VALET: Håkan Frisén.
|
Håkan Frisén på SEB om presidentvalet:
– Det spelar inte så stor roll om ett enskilt månadsvärde hamnar högt. Betyget för president Bush ekonomiska politik skrivs för väljarna när sysselsättningssiffrorna för augusti och september redovisas precis innan valet. En låg sysselsättningssiffra lär dock gjuta mod i demokraternas kampanj och sprida lite panik i det republikanska lägret.
Mats Nyman, chefstrateg på Handelsbanken om “the big picture”:
– Att sysselsättningssiffran kommer in som väntan är det bästa för marknaden. Amerikanska analytiker fokuserar dock mycket på arbetsmarknaden så avvikelser från konsensusbilden får effekt. Förra månadens svaga siffra satte exempelvis trenden för den här månadens räntebildning. En dålig arbetsmarknadssiffra ökar de politiska riskerna eftersom marknaden föredrar Bush framför Kerry som president. Å andra sidan kan en stark jobbtillväxt skapa oro för att inflationen och därmed räntehöjningarna ska ta fart. Något som på lite längre sikt är negativt för börsen.
Ska man tro på veckostatistiken så ser det ut att finnas utrymme för besvikelser.
Felbedömningar har dock varit många men för de som är intresserade av de finansiella marknaderna så lär fredagen klockan 15.30 vara en riktig högtidsstund.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.