”En av de största frågorna”
Sedan maj har Thomas Östros, den tidigare S-ministern och vd:n för Bankföreningen, toppjobbet som en av exekutivdirektörerna på Internationella valutafonden, IMF. Styrelsen brukar sammanträda tre gånger i veckan och diskutera frågor som hur olika länder sköter sig, om länder i svårigheter ska få krediter eller om den kinesiska yuanen ska få ingå i IMF:s valutakorg.
– I styrelsen sitter 24 representanter från hela världen. IMF har 188 medlemsländer och är kanske den bäst fungerande globala organisation som världen har; den har resurser, den har beslutskraft och den har bevisat track-record som är väldigt starkt, säger Thomas Östros.
Mötena leds ofta av IMF-chefen Christine Lagarde, som Östros känner sedan tidigare.
– Hon är en gammal kollega. När jag var närings- och handelsminister så var hon Frankrikes handelsminister. Vi har samarbetat förr.
En av IMF:s uppgifter är att skriva rapporter om de olika länderna. Nästa år är det dags för en så kallad FSAP-rapport om Sverige (den senaste är från 2011) medan den årliga Artikel IV-konsultationen kommer nu i december. Fyra ekonomer har ägnat flera månader åt att studera Sverige, besökt landet och träffat alla relevanta beslutsfattare.
– Det finns en respekt och beundran för svensk ekonomi men det finns också en oro för vad hushållens skuldsättning kommer att leda till, säger Thomas Östros.
Har du några åsikter om svensk bostadspolitik?
– Det är en av de största strukturfrågorna som Sverige har att ta itu med. Den ligger bakom flera av de problem vi ser. Det skapar dåligt fungerande arbetsmarknader när människor inte kan flytta dit jobben finns. Men den skapar också hög skuldsättning eftersom det är sådan brist på bostäder så att priserna drivs upp.
IMF är en jätteorganisation med tusentals anställda och åtskilliga hundra miljarder dollar till sitt förfogande. Som en av 24 direktörer i styrelsen företräder Thomas Östros alla åtta länder i Norden och Baltikum. Hans svenska uppdragsgivare är Riksbanken och Finansdepartementet.
Hur mycket pengar har ni i kassakistan?
– Pengarna ligger inte så mycket i kassakistan, de ligger i åtaganden från medlemsländerna. Det är det som gör IMF så starkt. När det brinner någonstans i världen, då behöver man inte börja förhandla med medlemmarna, då kan man gå in direkt.
Än så länge har Tomas Östros titeln Alternate Executive Director. Som sådan har han en lön på 225 000 dollar netto. Vid årsskiftet tar han klivet upp till ordinarie ledamot i styrelsen, ett uppdrag som löper på fyra år.
Thomas Östros bor med familjen i ett townhouse i den välbärgade stadsdelen Bethesda, som ligger i delstaten Maryland, granne till området som utgör den formella huvudstaden: District of Columbia.
– Dessutom är Washington en cykelstad. Det visste jag inte. Jag har en fantastisk cykelväg längs Potomac-floden.
I tio år fram till år 2006 var han skatteminister, utbildningsminister och till sist näringsminister i Göran Perssons olika regeringar. År 2012 lämnade han alla politiska uppdrag och blev vd för Bankföreningen.
Händer det att du längtar tillbaka till politiken?
– Nej, det gör jag inte. Jag tycker det här är en otroligt stimulerande utmaning. Jag följer politiken noggrant, jag är mycket, mycket intresserad. Men jag har suttit i regering i tio år, då har jag gjort en insats som jag tycker att jag kan vara ganska nöjd med.
Han följer också amerikansk politik intensivt och säger att ett primärval sällan varit så intressant som den här gången, framför allt på den republikanska sidan där de två uppstickarna Ben Carson och Donald Trump dominerar debatten.
Tomas Östros norrländska tänder till lite extra.
– Framför allt Trump är ett tecken på samma sak som man ser i hela Europa; misstänksamhet mot politik, misstänksamhet mot invandring, besvikelse över samhällsutvecklingen. Det tror jag knyter samman Trump med många av de populistiska rörelser vi ser i Europa.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.