EMU-Strulet

Det finns ovanligt många orosmoln på EMU-himlen för närvarande.

Det nyupptäckta tyska underskottet, som motsvarar så mycket som0,5 procent av BNP, är ett av orosmolnen. Det franska valet,vars första omgång går av stapeln till helgen, är ett annat. Menbåda dessa problem ordnar sig – i den meningen att de intekommer att tillåtas stjälpa EMU-processen. EMU blir av somplanerat; den bedömningen gör de flesta.

Ett större orosmoment på Europaplanet är den allt merdiskuterade frågan till vilka kurser EMU-ländernas valutor skalllåsas, och när det skall ske. Frågan är hyperkänslig, och ingensäger sig veta någonting när journalister och andra undrar.Förklaringen till att locket lagts på är förstås rädslan förvalutaturbulens inför beslutet, samt att beslutet har en oerhördbetydelse för enskilda länder; det handlar ju om en låsning medstora återverkningar in i framtiden.

I Luxemburg, som tar över ordförandeskapet i EU den 1 juli,talas det om en krigsplan för att undvika spekulativa attackersom kan hota EMU-processen. Planen skulle bestå av resonemanghur man kan fastställa indikativa konverteringskurser redan i år.De luxemburgska idéerna verkar mest handla om principer för hurman skall gå till väga för att fatta besluten. Något annat ärinte möjligt än så länge.

I Sverige går det allt mera troll i EMU-frågan, och motståndetsticker upp i kampanjform lite här och var. I veckan som gickvar det centern, som hotade med att driva fram folkomröstning omregeringen håller dörren alltför öppen till EMU. TidningenAftonbladet har vidare bestämt sig för det som regeringen ochpartiet sannolikt också kommer att bestämma sig för: nej nu, medmöjlighet till ja senare.

EMU-beslutet är komplicerat för den svenska regeringen. Detfinns många faktorer, och intressenter att ta hänsyn till:Det finns en plan som började med Calmforsutredningen och somskall sluta med EMU-beslutet före halvårsskiftet. Ett viktigtsteg på vägen är ett paket av EMU-anknutna frågor, somförhandlas i en parlamentarisk kommitté. Några beslut ikommittén blev klara i början av veckan: att de valutapolitiskabesluten hädanefter skall fattas i regeringen, att riksbankenskall ha som underordnat mål att främja hållbar tillväxt och högsysselsättning, samt några beslut som gör riksbanken meroberoende (chefens oavsättlighet, förbudet att ta emot och sökainstruktioner, samt en ny ledningsstruktur). Den politisktsvåraste frågan har kommittén sparat till sist: en eventuellgrundlagsförändring av riksbankens sedelutgivningsmonopol. Denär mera direkt kopplad till ett genomfört EMU, och ses som enförberedelse för medlemskapet.

Det finns ett stort antal EMU-fientliga eller skeptiskasocialdemokratiska gräsrötter bakom den sittande regeringen. Vidregeringens sida finns en koalitionspartner – centern – sombestämt sig för att gå till val på motstånd mot EMU och redaninlett kampanjen.

Det finns vidare en omvärld, som inte kan nonchaleras. Denbestår av Erik Åsbrinks och Göran Perssons kollegor i de övrigaEU-länderna. Dessa ser med stor skepsis på vad Sverige håller påmed just nu, och markerar den på EU-mötena. För Persson ochÅsbrink kan det bli mycket pinsamt framöver om motiveringen tillnejet inte vinner respekt. Till den skeptiska omvärlden fårockså finansmarknaderna räknas. Även de är känsliga förmotiveringen, och för graden av öppenhet mot en kursändring iEMU-frågan.

Kanske finns det också i EU:s centralare kretsar en rädsla föratt ett svenskt nej till EMU skall öppna slussarna för en anti–EMU-våg i hela Europa på samma sätt som det danska nejet tillMaastrichtfördraget 1992 satte starka negativa krafter i rörelseäven i andra länder. Det här kan vara ett skäl till att skjutaupp det svenska EMU-beslutet tills det franska valet är över den1 juni.

FAKTARUTA: ÖKAD TRO

JP Morgans EMU-indikator.Finansmarknadens prognos försannolikheten av EMU-medlemskap 1999 (relativa priser 10-årigaränteswappar). Procent.

21 apr 12 maj 19 majTyskland 100 100 100Frankrike 100 100 100Belgien 100 100 100Portugal 72 73 81Spanien 68 72 79Finland 73 77 79Irland 61 59 75Italien 54 55 64Sverige 59 58 62Danmark 47 48 51Storbrit. 38 52 51Källa: JP Morgan

Tilltron till att EMU skall bli av med ett brett deltagande avländer har ökat väsentligt de senaste veckorna.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Spotlight Group
Annons från SciBase