Emissionsguiden inleder bevakning av Vicore Pharmas företrädesemission

Läkemedelsutvecklingsbolaget Vicore Pharma har beslutat om en företrädesemission som kan tillföra bolaget nära 800 Mkr före kostnader. Emissionsguiden inleder sin bevakning av kapitalanskaffningen.
Emissionsguiden inleder bevakning av Vicore Pharmas företrädesemission - Vicore1
Vicore Pharmas styrelse har beslutat om en företrädesemission, med stöd av bemyndigande från bolagets årsstämma i maj 2024. Bolagets fas 2b-studie kallas Aspire. Källa: Vicore Pharma

Affärsvärlden bevakar ett urval av börsens emissioner genom tjänsten Emissionsguiden.

Vicore Pharma har beslutat att ta in 782 Mkr genom en företrädesemission av aktier. Emissionskostnaderna framgår inte.

Motivet är att finansiera en utvidgad fas 2b-studie med läkemedelskandidaten buloxibutid i indikationen idiopatisk lungfibros samt att göra förberedelser inför fas 3-studier.

Teckningskursen är satt till 7 kr per aktie, vilket innebär en rabatt på 37,7% (TERP) kontra aktiekursen innan villkoren publicerades.

HUR STORA ÄR TECKNINGSÅTAGANDENA?

Det är inte helt tydligt hur stor del av emissionen som är säkrad på förhand. Vicore Pharma har mottagit åtaganden och avsikter att teckna för 389 Mkr (49,7% av emissionen), men hur fördelningen ser ut framgår inte i detalj.

De som lämnat teckningsåtaganden och/eller avsikter att teckna är personer i ledning och styrelse, befintliga aktieägare som HBM Healthcare Investments, Fjärde AP-fonden, Invus Public Equities, HealthCap, Unionen, SEB Investment Management, samt en “internationell förvaltare med fokus på hälsosektorn”.

Den del som definitivt gäller teckningsåtaganden ligger på 92 Mkr och avser vissa befintliga aktieägare som åtagit sig att teckna utöver sina teckningsrätter. Bland dessa finns nyss nämnda HBM Healthcare och Invus Public Equities.

INSIDERS GÅR IN MED 3 MKR

Gällande ledning och styrelse framgår att bland andra styrelseordföranden Hans Schikan har åtagit sig att teckna aktier för totalt 2 Mkr. VD Ahmed Mousa får inte investera i emissionen eftersom han är amerikan, men har åtagit sig att köpa aktier över marknaden för 1 Mkr.

Garantiåtagandena summerar till 237 Mkr (30,3% av emissionen). De som garanterar är “ett antal investerare” och de ersätts med 5% kontant på det garanterade beloppet.

Utspädningen för aktieägare som inte deltar i emissionen blir 50%, givet att erbjudandet fulltecknas.

Vicore Pharma kan även komma att genomföra en riktad emission på cirka 100 Mkr till vissa institutionella investerare. Om så sker beror på utfallet i företrädesemissionen och ett kriterium är att denna tecknas som lägst upp till det belopp som “åtaganden gjorts utan att några garantiåtaganden nyttjats”. Den eventuella riktade emissionen väntas aviseras i nära anslutning till att Vicore presenterar företrädesemissionens utfall.

Emissionsguiden återkommer med en ny artikel om eventuella flaggor i emissionen inom kort.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Spotlight Stock Market