Emissionsguiden inleder bevakning av Svenska Aerogels företrädesemission

Materialteknikbolaget Svenska Aerogel Holding har beslutat om en företrädesemission som kan tillföra bolaget 51 Mkr före kostnader. Emissionsguiden inleder sin bevakning av kapitalanskaffningen.
Emissionsguiden inleder bevakning av Svenska Aerogels företrädesemission - Svenska Aerogel Holding
Svenska Aerogel Holdings styrelse har beslutat om en företrädesemission som behöver röstas fram vid en extra bolagsstämma den 17 januari.

Affärsvärlden bevakar ett urval av börsens emissioner genom tjänsten Emissionsguiden.

Gävlebolaget Svenska Aerogel vill ta in 50,8 Mkr genom en företrädesemission av aktier. Motivet till emissionen är att trappa upp marknads- och säljansträngningarna för bolagets syntetiska kiselpulver Quartzene. Pulvret används som insatsmaterial för att ge hållbara slutproduktegenskaper inom exempelvis bygg- och transportindustri.

Teckningskursen är satt till 0,12 kr per aktie, vilket innebär en rabatt på 35% (TERP) kontra aktiekursen innan villkoren publicerades.

Emissionen är säkrad till 100% genom tecknings- och garantiåtaganden. Teckningsåtagandena motsvarar 28,5%, eller 14 Mkr och har ingåtts av huvudägaren Patrik Björn, samt alla medlemmar av styrelse och ledning.

Vad respektive person tecknar för framgår inte. Patrik Björn äger genom bolaget Gästrike Nord Invest i dagsläget 26,6%* av Svenska Aerogel medan styrelse och ledning sammantaget äger 4,1%.

Garantiåtagandena har två delar. 31,5% eller 16 Mkr av emissionen är täckt av bottengaranti från externa investerare. Dessa garanter får en kontant ersättning på 15% för det garanterade beloppet.

Vidare har huvudägaren Patrik Björn lämnat en toppgaranti på 39,4% eller 20 Mkr av emissionen. För det får han en ersättning på 17% i antingen kontanter eller aktier för det garanterade beloppet. Väljer Patrik Björn aktier ska dessa emitteras till den volymvägda genomsnittliga aktiekursen under teckningsperioden (23 jan – 6 feb), men som lägst till företrädesemissionens teckningskurs.

Patrik Björn köpte in sig i Svenska Aerogel 2022 och har varit ensam tecknare i två riktade konvertibelemissioner i bolaget i år (på 20 respektive 10 Mkr). Han äger även aktier i bolag som Ovzon och Enzymatica, enligt Holdings.

Utspädningen för aktieägare som inte deltar i emissionen blir 45%, givet att erbjudandet fulltecknas.

Emissionsguiden återkommer med en ny artikel om eventuella flaggor i emissionen inom kort.

* Enligt ägardatabasen Holdings uppgår Patrik Björns ägande i Svenska Aerogel till 24,1% (per den 27 september). Vid tidpunkten för Björns teckning av åtagandeavtalen uppgick hans ägande till 26,6%, enligt Svenska Aerogel.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.