Emissionsguiden inleder bevakning av Opticepts företrädesemission

Teknikbolaget Opticept Technologies har beslutat om en företrädesemission som kan tillföra bolaget cirka 80 Mkr före kostnader. Emissionsguiden inleder sin bevakning av kapitalanskaffningen.
Emissionsguiden inleder bevakning av Opticepts företrädesemission - OptiCept1
Opticept Technologies styrelse har beslutat om en företrädesemission som behöver röstas fram vid en extra bolagsstämma den 6 november. I bild bolagets maskin OptiCEPT SD7 som används för frukt och grönsaker. Källa: Opticept

Opticept Technologies erbjuder lösningar till livsmedels- och växtindustrin som ska ge fördelar som förlängd hållbarhet, bättre produktkvalitet samt lägre avfall.

Bolaget har beslutat att ta in 80,5 Mkr genom en företrädesemission av aktier. Kostnaderna väntas bli 12,2 Mkr vilket motsvarar 15,2% av emissionsbeloppet.

Emissionslikviden ska användas till återbetalning av brygglån, internationell expansion, investeringar i produktionskapacitet, produktutveckling samt finansiering av den löpande verksamheten.

Teckningskursen är satt till 5 kr per aktie, vilket innebär en rabatt på 26% (TERP) kontra aktiekursen innan villkoren publicerades.

Emissionen är säkrad till 70,1% genom tecknings- och garantiåtaganden. Teckningsåtagandena uppgår till 15,4 Mkr (19,1% av emissionen) och har bland annat lämnats av Opticepts största ägare, däribland storägaren FPS Food Process Solutions Holding. Även samtliga medlemmar i Opticepts ledning och styrelse har lämnat teckningsåtaganden.

Garantiåtagandena summerar till 41 Mkr (51% av emissionen). De som garanterar är befintliga aktieägare och externa investerare. Till garanterna utgår en ersättning på garanterat belopp om 15% kontant.

Utspädningen för aktieägare som inte deltar i emissionen blir 23,8%, givet att erbjudandet fulltecknas.

Opticept har tagit upp ett brygglån på 8,5 Mkr från den befintliga aktieägaren Jonas Hagberg (via bolaget Torsion Invest) för att säkra likviditeten tills företrädesemissionen är genomförd.

Emissionsguiden återkommer med en ny artikel om eventuella flaggor i emissionen inom kort.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.