Emissionsguiden inleder bevakning av Mantex företrädesemission

Industriteknikbolaget Mantex har beslutat om en företrädesemission som kan tillföra bolaget 37 Mkr före kostnader. Emissionsguiden inleder sin bevakning av kapitalanskaffningen.
Emissionsguiden inleder bevakning av Mantex företrädesemission - Mantex2
Mantex styrelse har beslutat om en företrädesemission som behöver röstas fram vid en extra bolagsstämma den 10 oktober. Källa: Mantex

Affärsvärlden bevakar ett urval av börsens emissioner genom tjänsten Emissionsguiden.

Mantex har beslutat att ta in 37,4 Mkr genom en företrädesemission av units. Emissionskostnaderna framgår inte.

Motivet är att fortsätta utveckla och producera produkten Biomass Analyzer och säkra rörelsekapital. Biomass Analyzer är en röntgenbaserad maskin som analyserar fukthalt, askhalt och energiinnehåll i biomassa.

30% av emissionslikviden ska gå till att återbetala ett brygglån på 6 Mkr som Mantex tagit upp för att säkra likviditeten fram till emissionen är genomförd.

Teckningskursen är satt till 0,14 kr per unit, motsvarande 0,07 kr per aktie. Det innebär en rabatt på 26,2% (TERP) kontra aktiekursen innan villkoren publicerades. Utöver två aktier innehåller varje unit även två teckningsoptioner av serie TO8.

Emissionen är säkrad till 75% genom tecknings- och garantiåtaganden. Teckningsåtagandena uppgår till 5,3 Mkr (14,2% av emissionen) och har lämnats av personer i Mantex ledning och styrelse samt andra befintliga aktieägare såsom den före detta styrelseledamoten Håkan Johansson. Johansson är Mantex största ägare och innehar 11,3% av aktierna via bolag.

Garantiåtagandena summerar till 22,8 Mkr (60,8% av emissionen), uppdelat på en bottengaranti om 19,2 Mkr och en toppgaranti om 3,5 Mkr. Toppgarantin kommer från nämnda Håkan Johansson, som inte krävt någon ersättning för garantin. Det framgår vidare att Johansson ska kvitta en fordran på Medimi om 7,5 Mkr mot units i emissionen, via sina åtaganden.

Vilka som står bakom bottengarantin framgår inte. Bottengaranterna ersätts med 15% kontant eller 20% i units, på det garanterade beloppet.

Utspädningen för aktieägare som inte deltar i emissionen blir 66,7%, givet att erbjudandet fulltecknas.

Emissionsguiden återkommer med en ny artikel om eventuella flaggor i emissionen inom kort.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Spotlight Stock Market