Emissionsguiden inleder bevakning av Invent Medics företrädesemission

Medicinteknikbolaget Invent Medic har beslutat om en företrädesemission som kan tillföra bolaget 13,4 Mkr före kostnader. Emissionsguiden inleder sin bevakning av kapitalanskaffningen.
Emissionsguiden inleder bevakning av Invent Medics företrädesemission - Invent Medic1
Invent Medics styrelse har beslutat om en företrädesemission, med stöd av bemyndigande från bolagets årsstämma i maj 2024. I bild Efemia Bladder Support som är ett hjälpmedel mot ansträngningsinkontinens. Källa: Invent Medic

Affärsvärlden bevakar ett urval av börsens emissioner genom tjänsten Emissionsguiden.

Invent Medic har beslutat att ta in 13,4 Mkr genom en företrädesemission av aktier. Kostnaderna väntas bli 3,1 Mkr vilket motsvarar 23,2% av emissionsbeloppet.

Emissionslikviden ska användas till försäljnings- och marknadsföringsaktiviteter för produkten Efemia Bladder Support, samarbeten med icke-statliga organisationer, samt förvärv.

Teckningskursen är satt till 0,31 kr per aktie, vilket innebär en rabatt på 28,6% (TERP) kontra aktiekursen innan villkoren publicerades.

Emissionen är säkrad till 59,9% genom tecknings- och garantiåtaganden. Teckningsåtagandena uppgår till 2,4 Mkr (18% av emissionen) och har lämnats av ledning, styrelse samt “befintliga större aktieägare”.

Garantiåtagandena summerar till 5,6 Mkr (41,9% av emissionen) och har lämnats av befintliga aktieägare och externa investerare. Till garanterna utgår en ersättning på garanterat belopp om 15% i kontanter eller 17% i aktier.

Utspädningen för aktieägare som inte deltar i emissionen blir 50%, givet att erbjudandet fulltecknas.

SKULD KAN KVITTAS MOT AKTIER

Vidare är det aktuellt att vissa fordringsägare kvittar skuld mot aktier inom ramen för emissionen.

“Av bruttolikviden avser styrelsen även erbjuda vissa fordringsägare att konvertera sina fordringar till aktier i Företrädesemissionen till ett värde av högst 0,55 MSEK”, skriver Invent Medic.

Det är oklart vad bolaget menar med “av bruttolikviden”. Troligtvis handlar det om att skulder Invent Medic har på upp till 0,55 Mkr kan konverteras till aktier i företrädesemissionen, om det finns sådant utrymme givet vad teckningsgraden landar på. 0,55 Mkr motsvarar 4,1% av emissionens bruttolikvid.

Invent Medic har tagit upp ett brygglån på 1 Mkr från två externa privata aktörer, som ska säkra bolagets finansieringsbehov tills företrädesemissionen är genomförd.

Emissionsguiden återkommer med en ny artikel om eventuella flaggor i emissionen inom kort.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Spotlight Stock Market