Emissionsguiden inleder bevakning av Grangex företrädesemission

Gruvutvecklingsbolaget Grangex har beslutat om en företrädesemission som kan tillföra bolaget 81 Mkr före kostnader. Emissionsguiden inleder sin bevakning av kapitalanskaffningen.
Emissionsguiden inleder bevakning av Grangex företrädesemission - DANNEMORA GRUVOR
Grangex har beslutat om en företrädesemission vars teckningsperiod beräknas starta den 5 februari. Foto: Daniel Costantini / TT

Affärsvärlden bevakar ett urval av börsens emissioner genom tjänsten Emissionsguiden.

Grangex vill ta in 81,2 Mkr genom en företrädesemisson av aktier. Motivet till emissionen är främst att delfinansiera bolagets förvärv av Sydvaranger Mining som äger en järnmalmsfyndighet i norra Norge. 20 Mkr av likviden ska samtidigt gå till återbetalning av ett brygglån.

Teckningskursen är satt till 14 kr per aktie, vilket innebär en rabatt på 48% (TERP) kontra aktiekursen precis innan villkoren publicerades under den öppna handeln den 22 december. Grangex-aktien var extremt volatil denna dag, i ljuset av att bolaget tätt inpå emissionsbeskedet även informerat marknaden om ett samarbete med Anglo American kring Sydvaranger-projektet. Jämfört med Grangex stängningskurs den 21 december är emissionsrabatten i stället 25% .

Emissionen är säkrad till 75,2% genom tecknings- och garantiåtaganden. Teckningsåtagandena uppgår till 11 Mkr (13,6% av emissionen) och har lämnats av medlemmar i Grangex ledning samt “större aktieägare”. Garantiåtagandena uppgår till 50 Mkr (61,6% av emissionen). De som garanterar emissionen är ett konsortium av externa investerare.

Utspädningen för aktieägare som inte deltar i emissionen blir 40%, givet att erbjudandet fulltecknas.

Emissionsguiden återkommer med en ny artikel om eventuella flaggor i emissionen inom kort.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.