Emissionsguiden inleder bevakning av DUG Foodtechs företrädesemission

Livsmedelsbolaget DUG Foodtech har beslutat om en fullt säkerställd företrädesemission som kan tillföra bolaget 28 Mkr före kostnader. Emissionsguiden inleder sin bevakning av kapitalanskaffningen.
Emissionsguiden inleder bevakning av DUG Foodtechs företrädesemission - Dug1
Dug Foodtechs styrelse har beslutat om en företrädesemission som behöver röstas fram vid en extra bolagsstämma den 15 oktober. Källa: Dug Foodtech

Affärsvärlden bevakar ett urval av börsens emissioner genom tjänsten Emissionsguiden.

DUG Foodtech gick tidigare under namnet Veg of Lund och erbjuder växtbaserade livsmedel med främst potatis som råvara. Produkterna går under varumärket DUG.

DUG Foodtech har beslutat att ta in 28,1 Mkr genom en företrädesemission av aktier. Kostnaderna väntas bli 3,6 Mkr vilket motsvarar 12,8% av emissionsbeloppet.

Motivet är att säkra rörelsekapital och kvitta bolagets utestående lån, vilket ska borga för en “kommersiell omstart”.

Teckningskursen är satt till 0,34 kr per aktie, vilket innebär en rabatt på 32,1% (TERP) kontra aktiekursen innan villkoren publicerades.

Emissionen är säkrad till 100% genom tecknings- och garantiåtaganden. Teckningsåtagandena uppgår till 5,6 Mkr (19,7% av emissionen) och har lämnats av Marjan Dragicevic, Mats-Ola Andersson, styrelseordförande Johan Möllerström, Kerstin Lindell, bolagets grundare Eva Tornberg, VD Helene Nielsen samt övriga i ledningen.

Garantiåtagandena summerar till 22,5 Mkr (80,3% av emissionen) uppdelat på en bottengaranti om 11,3 Mkr och en toppgaranti om 11,2 Mkr. Bottengaranterna består av nyss nämnda Johan Möllerström samt främst externa investerare. Ersättningen till bottengaranterna är 15% kontant eller 18% i aktier av det garanterade beloppet.

Toppgaranterna är befintliga långivare till DUG Foodtech, som ifall de tilldelas aktier kommer betala för dessa genom att kvitta lån. Toppgaranterna har lämnat sina åtaganden utan krav på ersättning.

Utspädningen för aktieägare som inte deltar i emissionen blir 66,7%, givet att erbjudandet fulltecknas.

DUG Foodtech tar upp ett brygglån på 3 Mkr från tre externa investerare, som ska säkra likviditetsbehovet tills emissionen är genomförd.

Emissionsguiden återkommer med en ny artikel om eventuella flaggor i emissionen inom kort.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.