Emissionsguiden hissar två flaggor i Chordate Medicals företrädesemission

Medicinteknikbolaget Chordate Medical genomför en företrädesemission som kan tillföra bolaget 42 Mkr före emissionskostnader. Emissionsguiden hissar två flaggor.
Emissionsguiden hissar två flaggor i Chordate Medicals företrädesemission - Chordate
Foto: LENA WEILANDT

Affärsvärlden granskar ett urval av börsbolagens nyemissioner genom tjänsten Emissionsguiden.

Chordate Medical har fastställt villkoren för sin företrädesemission av units som kan tillföra medicinteknikbolaget 41,8 Mkr brutto.

Kapitalanskaffningens huvudsakliga motiv är att säkra finansiering för att driva satsningen inom migränmarknaden framåt.

Chordate hoppas att det ska kunna borga för en försäljning av hela bolaget, vilket är ett uttalat mål. Chordate har utvecklat och marknadsför en medicinteknisk nervmodulerande behandling mot kronisk migrän respektive kronisk rinit (nästäppa).

Emissionsguiden hissar två flaggor för emissionen.

HÖG EMISSIONSKOSTNAD

Om kostnaden för rådgivare, garanter med mera äter upp en stor del av emissionslikviden så är det illa på flera sätt. Ribban ligger dock väldigt olika beroende på om det är 10 Mkr eller 1 miljard som ska hämtas in.

Chordate uppskattar att emissionskostnaderna landar på 5,7 Mkr. Det motsvarar 15,8% av emissionsbeloppet och är högt nog för en flagga. Vad den faktiska kostnaden blir återstår att se då de parter som lämnat garantiåtaganden kan välja mellan ett erhålla ersättning i kontanter (15% av garanterat belopp) eller units (20%).

Chordates VD Anders Weilandt uppger i en kommentar till Afv att summan 5,7 Mkr är baserad på antagandet att samtliga garanter väljer kontant ersättning. Han kommenterar dock inte flaggan som sådan.

DÅLIGT GARANTIUPPLÄGG

Så kallad bottom-up-garanti är alltid en varningsflagga. Även en top-down-garanti kan vara dålig om det är alltför onödigt, dyrt och/eller med fel garanter.

Chordat Medical har mottagit garantiåtaganden på 12,3 Mkr (29,3% av emissionen). Det handlar om bottengaranti vilket leder till en flagga. Anders Weilandt meddelar att Chordate respekterar Affärsvärldens bedömning.

Emissionsguiden återkommer med en ny artikel om emissionen i samband med att bolaget publicerar sitt prospekt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.