Spermosens
Emissionsguiden hissar tre flaggor i Spermosens företrädesemission
Affärsvärlden granskar ett urval av börsbolagens nyemissioner genom tjänsten Emissionsguiden.
Spermosens har fastställt villkoren för sin företrädesemission av units som kan tillföra medicinteknikbolaget 28,8 Mkr före emissionskostnader.
Kapitalanskaffningens motiv är att kunna fortsätta förbereda inför en lansering av bolagets första produkt JUNO-checked samt att betala tillbaka på lån. Spermosens har utvecklat mätinstrumentet JUNO-checked för diagnostik inför val av IVF-behandling, det vill säga konstgjord befruktning.
Emissionsguiden hissar tre flaggor för emissionen. Spermosens har inte återkopplat på förfrågan att kommentera.
KAPITALBEHOV I TRÄNGT LÄGE
Nöden har ingen lag. I desperata lägen tvingas bolag ofta kompromissa bort det långsiktigt rätta. Riskerna med nyemissioner i nödlidande bolag är alltså dubbelt höga.
Spermosens ser ut att vara i behov av ett likviditetstillskott inom en väldigt snar framtid.
DÅLIGT GARANTIUPPLÄGG
Så kallad bottom-up-garanti är alltid en varningsflagga. Även en top-down-garanti kan vara dålig om det är alltför onödigt, dyrt och/eller med fel garanter.
Spermosens har mottagit garantiåtaganden på 22,8 Mkr (79,1% av emissionen). Merparten avser bottengaranti vilket leder till en flagga. Bottengaranterna får en kontant ersättning på 15% av garanterat belopp.
Vi tycker även att toppgarantin på 5,8 Mkr ger skäl till eftertanke. VD Ulrik Nilsson som toppgaranterar för 1,2 Mkr får likt övriga parter 20% kontant ersättning för detta. Det sänder ingen bra signal.
BRISTFÄLLIG INFORMATION
Det är en varningsflagga om man anar eller vet att det saknas viktig information rörande nyemissionen. Hit räknas också klart vilseledande eller slarvig kommunikation.
Vad emissionskostnaderna uppgår till framgår inte, förutom kostnaderna för garantiåtaganden (se ovan).
Emissionsguiden återkommer med en ny artikel om emissionen i samband med att bolaget publicerar sitt prospekt.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.