Emissionsguiden
Emissionsguiden hissar tre flaggor i Freemelts företrädesemission
Affärsvärlden granskar ett urval av börsbolagens nyemissioner genom tjänsten Emissionsguiden.
Freemelt Holding har fastställt villkoren för sin företrädesemission av aktier som kan tillföra teknikbolaget 65,6 Mkr brutto.
Kapitalanskaffningens motiv är att kunna kommersialisera bolagets produkter och tjänster inom 3D-skrivare i Europa och Nordamerika.
Emissionsguiden hissar tre flaggor för emissionen.
STOR RABATT (INITIALT)
Stor rabatt vid riktad emission är en klar varningssignal. Men även vid företrädesemission så visar det på stor ovilja från garanter och/eller befintliga storägare att ställa upp.
Teckningskursen är satt till 3,10 kr per aktie. Det innebär en rabatt på 37,3% (TERP) kontra aktiekursen innan villkoren publicerades. Det är högt nog för en flagga.
Freemelts VD Daniel Gidlund kommenterar:
“Freemelt offentliggjorde en fullt säkerställd emission tillsammans med fullständiga villkor. Många andra bolag tvingas istället först offentliggöra avsikten att göra en företrädesemission (vilket medför en omedelbar kursnedgång) för att några veckor senare bestämma villkoren.”
Han utvecklar:
“Detta förfarande kan göras med lägre TERP-rabatt men den effektiva rabatten blir högre då teckningskursen sätts efter en kraftig initial kursnedgång, så kallad ‘double discount’. Rabatten mot TERP i Freemelts emission är marknadsmässig och i linje med andra emissioner i denna storleksklass och med liknande förutsättningar.”
DÅLIGT GARANTIUPPLÄGG
Så kallad bottom-up-garanti är alltid en varningsflagga. Även en top-down-garanti kan vara dålig om det är alltför onödigt, dyrt och/eller med fel garanter.
Freemelt har mottagit garantiåtaganden på 45,1 Mkr (68,7% av emissionen). Det handlar om bottengaranti vilket leder till en flagga.
Tillsammans med teckningsåtagandena innebär garantin att emissionen är fullt säkerställd vilket är en förmildrande omständighet. Samtidigt är ersättningen om 14% ganska hög i ljuset av att garantikonsortiet inkluderar befintliga aktieägare.
Daniel Gidlund kommenterar:
“För att säkerställa att bolaget får in det kapital som behövs har vi valt att upphandla emissionsgarantier för den del av emissionen som inte är föremål för teckningsåtaganden. Garantiersättningen är marknadsmässig och i linje med vad vi ser i transaktioner i liknande storlek och med liknande grad av teckningsåtaganden, säkerställandegrad och modell.”
HÖG EMISSIONSKOSTNAD
Om kostnaden för rådgivare, garanter med mera äter upp en stor del av emissionslikviden så är det illa på flera sätt. Ribban ligger dock väldigt olika beroende på om det är 10 Mkr eller 1 miljard som ska hämtas in.
Freemelt uppskattar emissionskostnaderna till 14 Mkr. Det motsvarar 21,3% av emissionsbeloppet 65,6 Mkr och motiverar en flagga.
Här hänvisar Daniel Gidlund till kommentaren om garantiupplägget. Emissionsguiden noterar att kostnaderna för garantiersättning utgör 45% av emissionens totala kostnader.
Uppslutningen i emissionen (teckningsåtaganden) från Freemelts befintliga aktieägare och insynspersoner framstår som god. Emissionsguiden avvaktar mer information i prospektet för att ta ställning till om emissionen ska få ett plus i kanten i form av “Befintliga ägare växlar upp”. Vi återkommer med en ny artikel i samband med att bolaget publicerar sitt prospekt.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.