Emissionsguiden hissar fyra flaggor i Nanologicas företrädesemission

Bioteknikbolaget Nanologica genomför en företrädesemission som kan tillföra bolaget 54 Mkr före emissionskostnader. Emissionsguiden hissar fyra flaggor.
Emissionsguiden hissar fyra flaggor i Nanologicas företrädesemission - Thomas-Eldered-Board-Member-Nanologica-AB-2-1536×1536-1
Nanologicas styrelse har beslutat om en företrädesemission som behöver röstas fram vid en extra bolagsstämma den 22 februari.

Affärsvärlden granskar ett urval av börsbolagens nyemissioner genom tjänsten Emissionsguiden.

Nanologica har fastställt villkoren för sin företrädesemission av aktier som kan tillföra bioteknikbolaget 54,2 Mkr före emissionskostnader.

Kapitalanskaffningens motiv är bland annat att möjliggöra investeringar i produktionsutrustning och marknadsföring samt att förstärka rörelsekapitalet.

Emissionsguiden hissar fyra flaggor för emissionen. Nanologica meddelar att de inte har något att invända mot dessa.

KAPITALBEHOV I TRÄNGT LÄGE

Nöden har ingen lag. I desperata lägen tvingas bolag ofta kompromissa bort det långsiktigt rätta. Riskerna med nyemissioner i nödlidande bolag är alltså dubbelt höga.

Nanologica är i behov av ett likviditetstillskott omgående.

DÅLIGT GARANTIUPPLÄGG

Så kallad bottom-up-garanti är alltid en varningsflagga. Även en top-down-garanti kan vara dålig om det är alltför onödigt, dyrt och/eller med fel garanter.

Nanologica har mottagit garantiåtaganden på 32,4 Mkr (59,8% av emissionen). Det handlar om bottengaranti vilket leder till en flagga.

BRISTFÄLLIG INFORMATION

Det är en varningsflagga om man anar eller vet att det saknas viktig information rörande nyemissionen. Hit räknas också klart vilseledande eller slarvig kommunikation.

Vad emissionskostnaderna bedöms uppgå till framgår inte, förutom kostnaderna för garantiåtaganden. Garanterna får en kontant ersättning på 12% av det garanterade beloppet.

AKTIEN HANDLAS NER TILL TECKNINGSKURS

Om aktien faller så att teckningskursen inte längre ger en rabatt mot börskurs så saknas det incitament för investerare att teckna nya aktier. Det visar också på ett stort misstroende.

Nanologicas aktie föll till 6,80 kronor den första handelsdagen efter nyemissionsbeskedet. Aktien snuddade därmed vid teckningskursen 6,75 kronor. Emissionsguiden hissar en flagga.

Emissionsguiden återkommer med en ny artikel om emissionen i samband med att bolaget publicerar sitt prospekt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.