Embracers VD: Kollapsade avtalet var smärtsamt – men nu är vi på rätt spår

Embracer är ”på rätt spår”, enligt VD:n Lars Wingefors. Marknaden tycks hålla med. Den hårt pressade aktien stiger tydligt på börsen efter rapportsläppet. Om miljardavtalet som gick i stöpet för några månader sedan, säger Wingefors: "Jag har lärt mig en massa och det hela har varit smärtsamt. Men som entreprenör lär man sig utmed resans gång."
Spelutvecklaren Embracers VD Lars Wingefors
Spelutvecklaren Embracers VD Lars Wingefors fotograferad på huvudkontoret i Karlstad. Foto: Fredrik Sandberg / TT

För det första kvartalet i det brutna räkenskapsåret redovisade Embracer en organisk tillväxt om 20% samtidigt som rörelseresultatet, mätt som ebit, vände om från negativt i fjol till positivt. Det justerade rörelseresultatet, som bolaget guidar på, förbättrades med drygt 25% och kom in på 1 673 miljoner kronor. Utfallet var däremot aningen lägre än marknaden förväntat sig.

Under bolagets rapportpresentation framhöll VD Lars Wingefors att Embracer är “på rätt spår” och att tilltron till att bolaget når helårsprognosen är stärkt.

Finanschefen Johan Ekström fyllde i:

“Anledningen bakom den ökande tilltron till att vi lyckas nå helårsprognosen om ett justerat ebit-resultat på 7-9 miljarder kronor är vår goda prestation hittills i år”, sade han och syftade bland annat på de “framgångsrika” spelsläppen Dead Island 2 och Remnant 2. Framsteg i det omstruktureringsprogram som tidigare presenterats av bolaget nämndes också som en bakomliggande anledning.

Fokus på att få ned nettoskulden

Embracer kommer framöver att lägga stort fokus på att förbättra kassaflödet och slipa ned nettoskulden.

“Vi förväntar oss att omstruktureringsprogrammet kommer bidra kraftigt till att nå nettoskuldsmålet”, sade finanschefen Johan Ekström.

Johan Ekström. Foto: Embracer

Vid utgången av det första kvartalet, april-juni, låg nettoskulden på 16,7 miljarder kronor. Den siffran ska ned till 8 miljarder kronor vid räkenskapsåret slut. För att ta sig dit krävs det bland annat ett förbättrat kassaflöde, framhöll bolaget. Och redan nästa kvartal väntar sig Embracer ett ”märkbart starkare” kassaflöde jämfört med det nyligen avslutade kvartalet.

Kassaflödet från den löpande verksamheten kom in på 1 359 miljoner kronor för perioden april till juni, jämfört med 347 miljoner för motsvarande period i fjol. Det fria kassaflödet blev dock negativt på -0,6 miljarder kronor (-0,8). Stora investeringar i bolagets pipeline ligger bakom, enligt Johan Ekström.

Fortsatt osagt vem motparten var i miljardavtalet

Det har varit en tuff period för Embracer med nedskruvade resultatprognoser och ett miljardavtal som gått i stöpet. Tidigare i veckan rapporterade Axios att motparten i avtalet som inte blev av var Embracers näst största ägare, saudiska Savvy. Uppgifterna har dock inte bekräftats.

Lars Wingefors ville inte ge någon kommentar kring vem motparten var.

“Det finns flera skäl till det, bland annat legala. Generellt sett kommenterar man inte partnerskap om inte båda parter kommit överens om att göra det. Det var inte på grund av villkoren eller vår pipeline av kommande spel som det inte blev av, utan det handlade mer om vi skulle kunna göra något i framtiden. Vid den tidpunkten blev det ett nej från vår sida”, sade Embracer-chefen.

På en fråga från en analytiker om hur tankarna går kring avtalet så här i efterhand konstaterade Lars Wingefors att det hör till historien och att Embracer nu har “kontrollen i sina egna händer”.

“Jag har lärt mig en massa och det hela har varit smärtsamt. Men som entreprenör lär man sig utmed resans gång.”

På Affärsvärldens sida Börsen idag hittare du vilka andra aktier, förutom Embracer, som är dagens vinnare på Stockholmsbörsen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Kareby Finans