Embracer-fiasko för kronprins bin Salman – 8,6 miljarder upp i rök

Embracers aktiekurshaveri har inneburit att 8,6 miljarder kronor gått upp i rök för Mohammed bin Salman. Det svenska gamingbolaget utgör numera nästan en försvinnande liten del av den saudiska statens investeringar inom gamingsektorn.
Embracer-fiasko för kronprins bin Salman – 8,6 miljarder upp i rök - bin Salman
Till vänster Mohammed bin Salman. Foto: TT. Till höger Embracers VD Lars Wingefors. Foto: Tobias Ohls.

Det var under tidig sommar 2022 som Embracer fyllde på kassan med 10,3 mdr kr genom en riktad nyemission. På andra sidan stod saudiska staten genom Savvy Gaming Group som därmed blev Embracers näst största ägare.

Savvy Gaming ägs till fullo av Saudiarabiens investeringsfond PIF, Public Investment Fund, med landets kronprins – tillika premiärminister – Mohammed bin Salman som ordförande.

“Vi ser mycket fram emot att stärka våra relationer och stödja Embracer när de genomför sin globala strategi”, kommenterade Savvy Gamings VD Brian Ward i ett pressmeddelande i samband med den riktade nyemissionen som gjordes för snart två år sedan.

Savvy Gaming påpekade då även att investeringen i Embracer var en startpunkt för ett “långsiktigt åtagande” i bolaget.

Så långt, så dåligt

Än så länge har investeringen varit allt annat än en framgång, åtminstone ur ett avkastningsperspektiv. Den riktade emissionen gjordes till 103,5 kr vilket då motsvarade en premie om 15% jämfört med aktiekursen dagen före emissionen ägde rum.

Sedan dess har Embracer-aktien befunnit sig i fritt fall och dykt över 80%. Aktien byter numera händer kring 17 kr.

Det innebär i sin tur att Mohammed bin Salman fått se sitt innehav minska med 8,6 miljarder kronor i värde. I dagsläget är värdet på Savvy Gamings ägarandel knappt 1,7 miljarder kronor.

För att kronprinsens investeringen ska återhämta sig tillbaka till ursprungsvärdet krävs det att Embracer-aktien lyfter en bit över 400% från dagens nivåer.

PIF:s tentakler

Investeringen i Embracer är numera nästintill försvinnande liten del av PIF:s gamingportfölj, vars uttalade ambition är att stärka greppet om den internationella gamingindustrin.

Offentliggjorda dokument från i höstas visade att PIF investerat miljardbelopp i flera av världens största gamingbolag.

I den amerikanska jätten Activision Blizzard, som i höstas köpts upp av Microsoft, sågs en post värd 3,3 miljarder dollar och i Electronic Arts hade PIF en position värd nästan 3 miljarder dollar. Det klassiska japanska spelbolaget Nintendo har PIF som näst största ägare. Även i gamingbolaget Take-Two, utvecklarna av spelserien Grand Theft Auto, har den saudiska investeringsfonden en position som åtminstone då var värd uppemot 1,4 miljarder dollar. Detta enligt nyhetsbyrån Bloomberg baserat på dokument publicerade i samband med sammanslagningen av PGA-touren i golf med den saudi-backade rivalen LIV.

PIF har runt 700 miljarder dollar i förvaltat kapital. De dryga 8 miljarderna som Mohammed bin Salman förlorat på Karlstads finest motsvarar alltså 0,1% av portföljen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.