”Elprisuppgångenär ett trendbrott”
Vindkraften har haft det motigt de senaste två åren. Här hemma stångar förespråkarna pannan blodig mot en lokal opinion som inte vill ha, som det upplevs, förfulande vindsnurror i grannskapet.
![]() |
SNURRIGT ELPRIS: Då jublar Staffan Engström.
|
På det internationella planet har de stora tillverkarna fått problem av andra slag och börskursen för de danska vindkraftsjättarna NEG Micon och Vestas har fallit med 90 resp 75 procent till ett marknadsvärde på 9,5 respektive 4,4 miljarder kronor sedan toppen för drygt två år sedan.
I en helt annan division spelar det lilla förlustföretaget Nordic Windpower från Täby norr om Stockholm.
Bolaget var fram till i somras kontrollerat av Investor. Wallenbergarna pumpade in något tiotal miljoner kronor innan de sålde med förlust i somras.
![]() |
NEDRANS: Husky sålde.
|
Nu visar det sig att Investor kanske sålde vid precis fel tidpunkt. För idag jublar marknadschefen på bolaget, Staffan Engström.
Med elpriser som närmar sig 80 öre eller nästan en krona per kilowattimme (kWh), är vindkraften plötsligt lönsam på egna meriter:
– Man ska ha en intäkt på minst 40 öre per kWh för att det ska gå ihop, säger Staffan Engström. Stora vindkraftparker, som de som nu byggs utanför Danmark, kräver mer betalt.
Men det kanske är en tillfällig uppgång i priset den här vintern bara?
– Jag tror inte det. Fram till i midsomras var tillrinningen i älvarna normal. Sedan har kraftbolagen tappat mer vatten än normalt. Vi har ett torrår men det är fortfarande normalförhållanden under ett år av tio. Även under normala vattenår har Norden numera ett permanent
elunderskott, vilket de senaste vattenrika åren har dolt.
Vattenflödena, menar du, är i stort sett normala?
– Ja, i stort sett. Så prisuppgången, har vi anledning att tro, kan vara ett trendbrott som slår igenom även under år med mer normalt vattenflöde.
![]() |
VACKERT, TYCKER VISSA: Vissa alltså.
|
Du jublar åt de höga elpriserna?
– Oh ja. Egentligen bör alla göra det. Det går inte att i längden leva i en situation med permanent underskott i produktionen. Nu kan det bli ändring på det.
Har det märkts någon förändring i efterfrågan på kraftverk?
– Nej. Inte ännu. Men om priserna stabiliseras hoppas vi att den kommer.
Har ni något kraftverk i beställning utöver de fyra som ni har sålt?
– Nej. Men vi ligger i långt gångna förhandlingar.
Vindkraftens största problem är att elpriserna fram till nu har varit för låga, kring 20-25 öre per kWh, vilket har krävt omfattande statliga stödåtgärder för att göra produktion av miljövänlig energi möjlig.
Dessutom har vindkraften, precis som annat kraftverksbyggande, långa väntetider för att få tillstånd att bygga nya kraftverk.
Fördröjningarna har pressat Nordic Windpower som behöver ny långsiktig finansiering. I år går bolaget mot ett fjärde förlustår i rad.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.