Elpriset på rekordnivåer för sommarmånaderna

De svenska elpriserna har varit höga under sommaren. Genomsnittspriset i juli och augusti är på de högsta nivåerna någonsin för sommarmånaderna, visar en sammanställning från Bixia.
Elpris
Högspänningsledning utanför ett hyreshus. Foto: Fredrik Sandberg / TT
Snittpriset har varit 44 öre per kWh i juni, 55 öre i juli och enligt Bixias prognos på cirka 63 öre i augusti. I södra Sverige har elpriset varit ännu högre, där medelpriset för dessa tre månader uppgår till 75 öre per kWh.

“Elpriset har aldrig tidigare varit så högt under sommarperioden om vi räknar juni till augusti som helhet. Om vi jämför med förra sommaren, där priset var det lägsta någonsin, blir kontrasterna naturligtvis mycket stora. Ifjol såg vi det blötaste och mildaste året någonsin, medan det har varit ett torrt år hittills med magasinsnivåer omkring 20 procentenheter lägre än ifjol. Lägg till det en pandemi och befarad lågkonjunktur med bränslepriser i botten och en marginalkostnad som gav kontinentala priser omkring 50 öre lägre per kWh än vad vi ser idag så har vi förklaringen till prisdifferensen i år mot ifjol”, förklarar Johan Sigvardsson, analytiker på Bixia.

Den förlängda revisionen av kärnkraftsverket Ringhals 3 är också en faktor. Det har gjort att man begränsat överföringskapaciteten på sina håll.

“Det är den enskilt största anledningen till att vårt sydligaste elområde kopplats mot andra och dyrare elområden andra sidan Östersjön där marginalkostnaden för fossila kraftslag styr elpriset. Låga lagernivåer på gas har fortsatt att driva upp bränslepriserna under sommaren och den kontinentala kraften är också på ovanligt höga nivåer, vilket då spiller över på Norden och främst SE4”, säger Johan Sigvardsson.

Bixia bedömer att höstens priser kommer att styras av nederbörd, politik och konjunkturens utveckling.

Många företag använder el och påverkas av elpriset.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.