Elprisanalytiker tipsar om att tvätta under natten – extremt höga elpriser i södra Sverige

Trots rådande högsommar är energipriserna i södra Sverige just nu extremt höga. Samtidigt har elpriset aldrig tidigare varierat så mycket mellan dag och natt som de senaste dagarna, visar en rapport från elbolaget Bixia.
Elprisanalytiker tipsar om att tvätta under natten – extremt höga elpriser i södra Sverige - TVÄTTMASKIN
Foto: Jessica Gow / TT
Förra veckan uppnådde elområde 4, som täcker hela södra Sverige, det högsta genomsnittspriset någonsin – då en kilowattimme kostade 2,8 kronor. Det är 20 öre dyrare än toppnoteringen i december.

Samtidigt har elen varit i princip gratis under natten de senaste dygnen, och pendlat mellan 2-5 öre. Det innebär att kunder som har timavtal kan spara pengar genom att exempelvis tvätta under natten, säger Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia

“Stora skillnader under dygnet lär bestå men elförbrukningen under de timmar då det går åt mest el kommer att minska nu när vi går in i industrisemestern. Högtrycksbetonade dygn med låg vindproduktion kommer vi att fortsatt ha en tät koppling mot kontinentens priser i södra Sverige”, kommenterar Sigvardsson ytterligare.

Det framgår även att det mesta tyder på att elpriset kommer bli ännu högre den kommande vintern, då terminspriset just nu ligger på dubbelt så höga nivåer som förra vintern.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Spotlight Stock Market