Elon Musk: Spacex ska stämma FAA

Rymdbolaget Spacex planerar att stämma amerikanska luftfartsmyndigheten, FAA, för att ha agerat bortom sina regulatoriska befogenheter.
Elon Musk: Spacex ska stämma FAA - SpaceX Capsule Test
Elon Musk. Foto: AP/John Raoux/ TT

Det uppger vd Elon Musk på plattformen X.

Hotet kommer efter att FAA tillkännagivit böter på 633 000 dollar, motsvarande 6,4 miljoner kronor, för Spacex. Detta eftersom bolaget påstås ha misslyckats med att följa en rad olika licens- och säkerhetsrelaterade bestämmelser under två uppskjutningar förra året.

Den ena överträdelsen gäller att Spacex ska ha använt en ny anläggning för raketbränsle i samband med en satellituppskjutning i juli 2023, som inte var godkänd av FAA. Månaden innan det hade bolaget genomfört en uppskjutning med ett nytt kontrollrum som inte fått grönt ljus av tillsynsmyndigheten.

FAA har avböjt att kommentera.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.