Elekta håller inte måttet
Vid halvårsskiftet skulle det svenska medicinteknikbolaget Elekta leverera programvara, den första delen av en beställning på nya linjäracceleratorer, i vardagligt tal strålkanoner, till Nya Karolinska sjukhuset.
Leveransen ser ut att bli ett praktfiasko för det svenska snilleföretaget.
Affärsvärlden har under helgen kunnat ta del av ett besiktningsprotokoll från den besiktning av den levererade programvaran som gjordes under förra veckan. Affärsvärlden har också tagit del av det som sades vid ett i all hast sammankallat personalmöte vid Radiumhemmet i fredags i förra veckan.
Av protokollet framgår att Elekta inte levererat vad företaget lovat leverera.
Totalt avser ordern ett tiotal linjäracceleratorer. Den är värd cirka 500 miljoner kronor vilket gör den till en av Elektas största uppdrag genom tiderna. För Elekta, liksom ärkerivalen, det amerikanska företaget Varian, är uppdraget att leverera till Karolinska dessutom laddat med prestige. Stockholm och Radiumhemmet har varit några av amerikanernas mest lojala kunder under de senaste tre eller fyra decennierna.
För Elekta, som har huvudkontoret i samma stad, har Varians de facto-dominans varit en nagel i ögat.
Upphandlingen, som inleddes 2013, har utvecklats till ett bittert krig mellan duopolisterna på strålkanonmarknaden, en fejd som hittills har passerat genom fyra olika domstolar.
Första upphandlingen vann Varian 2015 varpå Elekta överklagade i domstol och vann. Upphandlingen fick göras om.
Andra upphandlingen inleddes i april förra året och vanns i stället av Elekta. Elektas anbud var enligt Stockholms läns landstings (SLL) bedömning både bättre och billigare. Elektas anbud uppgick till 461 miljoner kronor, vilket kan jämföras med Varians offert som skulle kosta skattebetalarna 544 miljoner kronor.
Den här gången var det Varian som överklagade. I ett beslut i kammarrätten strax före nyår 2016 avfärdades emellertid Varians klagomål.
I inlagorna till domstolarna tog Varians juridiska ombud till det mycket ovanliga greppet att baktala konkurrentens anbud. Juristerna till och med varnade sjukhuset för Elektas produkter. Amerikanerna ansåg att Elekta inte är att lita på och hävdade bland annat att Elekta saknade den programvara som behövs och inte skulle hinna utveckla den till dess att systemet skulle vara levererat till Karolinska.
” Varian befarar att Elekta inte kommer att kunna uppfylla de tekniska krav SLL uppställt gällande utrustningens och systemets funktionalitet och kvalitet”, anförde Varian och listade sedan sju olika punkter i förfrågningsunderlaget där det hette att såvitt Varian kände till hade Elekta inte i dag (förra sommaren, reds anm) några system som uppfyller kraven i de sju punkterna:
” Varian befarar att Elekta inte vid installation kommer att ha system på plats som uppfyller de krav som SLL ställt upp. “
De första maskinerna ska enligt avtalet installeras i mitten av september, men redan nu vid halvårsskiftet 2017 skulle bolaget ha levererat den tillhörande programvaran.
Så skedde också men när leveransen under förra veckan utvärderades av en oberoende besiktningsman, Johan Roman vid konsultföretaget Intertek Semko, blev betyget underkänt.
Det heter i ett sammanfattande utlåtande som Johan Roman undertecknat att:
”Leveransen kunde ej godkännas” och vidare att ”Leverantören lever idag inte upp till det som de har beskrivit i sitt svar på anbudsförfrågan. Det som idag (Fram till halvårsskiftet 2017, Reds. anm) har levererats är ett system som på många punkter inte lever upp till de ställda skall-kraven gällande systemuppbyggnad och/eller funktion.”
Underkänt alltså. En av dem som känner sig lurad av Elekta är den ansvarige så kallade tema-chefen för cancervården vid Karolinska, Harald Blegen. Han fick så sent som tidigt i förra veckan tydliga besked från Elekta att bolaget skulle leverera vad som utlovats.
– Det är givetvis en stor besvikelse, sade Harald Blegen vid personalmötet i förra veckan.
Han var också tydlig med att Elekta inte levererat vad de lovat.
För personalen förklarade Blegen i fredags också att han satt sjukhusets och landstingets jurister i arbete för att utröna vad som ska ske med avtalet. En möjlig väg framåt är att avtalet sägs upp och att en ny, tredje upphandling genomförs.
– De har inte levererat enligt avtal och det som våra jurister nu kan göra är att tala om vad vi kan göra enligt avtal.
Det är en utvecklingsväg som Blegen helst tycks vilja undvika. Han sade vid mötet att nya förhandlingar med andra leverantörer (läs Varian) inte var aktuella.
– Min bedömning är att Elekta får någon slags frist på sig att räta upp det här, sade Blegen. En siffra som nämndes vid mötet var att Elekta kanske skulle få 30 dagar på sig.
Elekta avvisar genom talespersonen Gert van Santen i ett mail till Affärsvärlden beskedet från besiktningsmannen. Gert van Santen menar att det har skett misstag i samband med besiktningen.
Gert van Santen menar också att hela systemet inte kan testas förrän Elekta har installerat all utrustning.
– Som överenskommet med SLL inleds monteringen av behandlingsmaskinerna i september 2017. Därefter kommer Elekta att avsluta installationen och koppla samman hårdvara med mjukvara, säger van Santen i e-mailet till Affärsvärlden.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.