Ekonomiska experter är farligast i flock
Börsåret 2004 kommer att se ut som följer. Början av året kommer att innebära en fortsättning på 2003 års starka utveckling, och fram till sommaren lär aktiemarknaderna ånga på mer eller mindre oförtrutet.
![]() |
HÄNG MED: I år följer aktieexperterna samma plan.
|
För det talar framför allt fortsatt låga räntor kombinerat med att hjulen i världsekonomin kommer att snurra allt snabbare. Företagen kommer också att kunna dra nytta av sina trimmade organisationer i ett läge där efterfrågan så sakteliga återvänder och där vinsttillväxten under det första halvåret väntas bli stark.
Efter sommaren blir det dock lite jobbigare på aktiemarknaderna. Kvartalsvinsterna går upp emot tuffare jämförelsetal och vinsttillväxten kommer därför att avta. Räntehöjningar i framför allt USA väntas också vara aktuella vid det laget. I USA närmar sig då även ett presidentval, vilket alltid skapar nervositet på marknaderna.
Som aktieinvesterare går det bra att spela offensivt under första halvan av året. Därefter är det dags att gå på defensiven. Förra årets rallyaktier inom it och bioteknik bör läggas till handlingarna. I stället är det stabila företag med stabila vinster inom industri, råvaror, läkemedel, konsumentvaror, bank och energi som gäller.
Där har du i grova drag Wall Streets skarpaste aktietänkares samlade bedömning av 2004. När tidningen USA Today i slutet av förra året samlade de 11 största investmentbankernas aktiestrateger för att få deras bild av 2004 visade sig samtliga ha ritat samma karta. De var visserligen oense om på vilken nivå S&P 500-index kommer att vara i slutet året, men de hade trots det en förbluffande lika syn på hur aktiemarknaden kommer att bete sig.
Olika men ändå lika
Som exempel kan nämnas Goldman Sachs Abby Joseph Cohen och Salomon Smith Barneys Tobias Levkovich. De båda var pricksäkrast på att bedöma utvecklingen för S&P 500 under 2003, men i år har de helt olika prognoser för hur det kommer att gå. Levkovich spår en nedgång på cirka 8 procent medan Cohen räknar med en uppgång på 12 procent.
Ändå är de rörande överens om att första halvan av året kommer att bli bra och att andra halvan blir sämre. De är också överens om att det är konsumentföretag, industri, bank och försäkring som gäller.
Även på vår sida Atlanten har aktieexperterna dragit ut förra årets uppåtgående kurvor till mitten av 2004. Odin Fonders investeringsdirektör Ragnhild Wiborg sade till Affärsvärlden i förra veckan att hon räknar med ett bra börsår ända fram till presidentvalet i USA i november. Och, hör och häpna, det är cykliska aktier som väntas klara sig bäst.
Att i stort sett samtliga aktieexperter ser samma scenario för 2004 borde vara lugnande. Till slut är det ju ändå så att konsensusbedömningarna oftast hamnar ganska nära sanningen. Fattighusen är fulla av modiga investerare som gått mot strömmen och misslyckats, vi hör bara aldrig talas om dem.
Problemet är dock att det är just “oftast” som konsensusprognoserna går hem, de gör det långt ifrån alltid. Verkligheten är tyvärr oerhört mer komplicerad än vad analytikernas excellprogram klarar av att hantera. Ett exempel kan hämtas från makroanalytikernas skrivbord. För några veckor sedan var den samlade bedömningen att sysselsättningsökningen i USA i december i fjol skulle hamna på 150 000 personer. Det var 149 000 personer för mycket, visade det sig.
Samma, samma
De bedömningar som ligger till grund för analytikernas nuvarande prognoser för 2004 är också i stor utsträckning bara ett utslag av tron på att allt blir ungefär som det var i fjol. Dollarn förblir svag, räntorna låga, USA:s ekonomi växer vidare och företagen fortsätter att visa stark vinsttillväxt.
En sammanställning, gjord av Bloomberg News vid årsskiftet, visade att ekonomerna i snitt väntade sig en tillväxt i USA:s BNP på 4,4 procent i år. På aktiemarknaden räknar man med en vinsttillväxt på cirka 13 procent för helåret, enligt Thomson First Call, en nedgång från fjolårets tillväxt som väntas sluta kring 17 procent.
Men vad händer om USA:s ekonomi tappar fart igen, eller återhämtar sig för snabbt och tvingar upp räntorna tidigare än väntat? Eller om företagens kostnader skjuter fart då de tvingas återanställa personal för att möta en stigande efterfrågan? Och vem vet förresten vad Usama bin Laden håller på med?
Med så mycket pengar investerade efter samma plan blir förstås risken desto större om planen visar sig ha brister. Effekten på aktiemarknaden skulle bli påtaglig om de stora drakarna tvingades möblera om i sina portföljer samtidigt. Tänk er en båt där samtliga passagerare plötsligt rusar från ena sidan till den andra. Om inte skutan kantrar, så lär åtminstone en hel del småsparare bli nedtrampade i kaoset.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.