Ekonomi24 korar bästa fotbollsklubben

Hammarby IF må ha vunnit SM-guldet i fotboll 2001, Malmö FF vara Sveriges rikaste fotbollsklubb och Helsingborg laget med störst intäkter. Men bäst på att sköta rörelsen och inofficiell svensk mästare i fotbollsaffärer var nykomlingen Djurgården. Det är resultat när Ekonomi24 rangordnat klubbarna i tre ekonomigrenar.

I dagarna presenterade Svenska fotbollsförbundet sin sammanställning över klubbarnas ekonomi 2001.

Ekonomi24 har greppat materialet och låtit klubbarna istället för att sparka boll tävla i tre ekonomigrenar, intäktsökning, kostnadseffektivitet och resultat.

Vinnaren i varje gren har fått platssiffra 1, tvåan 2 osv och sedan har de tre platssiffrorna summerats för att få fram den svenska mästaren i fotbollsekonomi.

1) Intäktsökning, 2001 jämfört med 2000 Storstadslagen Helsingborg, Hammarby och AIK drar in mest pengar av de allsvenska klubbarna. Logiskt med tanke på det stora befolkningsunderlag Stockholm utgör och de fanatiska och betalningsvilliga Skåne-supportrar som följer Helsingborg.

En större prestation är att öka omsättningen från ett år till ett annat. I den grenen vann Djurgården i överlägsen stil. Klubben mer än fördubblade sina intäkter från året innan då laget huserade i Superettan. Tvåa var Hammarby och trea överraskningen GIF Sundsvall som ökade sina intäkter med nästan 50 procent.

Pallplatser: 1) Djurgården, 2) Hammarby, 3) GIF Sundsvall

2) Effektivitet – kostnad per vunnen poäng En rimlig tanke är att det krävs sportliga resultat för att få en glad och betalande publik. Och för att nå sportliga resultat fordras bra spelare och tränare och det kostar. Följaktligen åkte klubbarna med lägst kostnader, BK Häcken och Trelleborg, ur Allsvenskan i fjol.

För att klara ett nytt kontrakt krävdes att klubbarna åtminstone lade upp 25 Mkr exklusive köp och försäljningar av spelare. På den nivån låg GIF Sundsvall, Örebro och Djurgården. Dyrast i drift var Helsingborg där hela säsongen gick lös på mer än det dubbla, 65 Mkr.

Ett mått på hur väl klubben har utnyttjat sina resurser är kostnaden per vunnen poäng i fjolårets Allsvenska. I genomsnitt kostade det lagen 1,1 Mkr att erövra en poäng. Serien vanns på 48 poäng. Kostnadseffektivast var vice m��starna Djurgården som bärgade 47 poäng till snittkostnaden 610 000 kronor. Sämst utdelning på sina kostnader hade Malmö FF där varje poäng gick lös på nästan 1,9 Mkr.

Pallplatser: 1) Djurgården, 2) Örebro, 3) Örgryte

3) Resultat Att få ihop ekonomin handlar på lång sikt om att ha stabila resultatöverskott. Av Allsvenskans 14 lag var det bara tre som lyckades nå svarta siffror exklusive spelartransfers under 2001. Det var inte IFK Göteborg, Malmö FF och Örgryte IS som alla gjorde mer än 15 Mkr i förlust.

Än så länge har de råd med sina excesser. Malmö FF är Allsvenskans rikaste klubb efter fjolårets 80-miljonersförsäljning av Zlatan Ibrahimovic till Ajax och hade vid årsskiftet 56 Mkr i eget kapital. Göteborg hade 28 Mkr. Värre är det för Örgryte som levt upp sina pengar från spelarförsäljningarna av landslagsforwarden Marcus Allbäck och påläggskalven Johan Elmander. Vid årsskiftet fanns bara 4 Mkr kvar av det egna kapitalet.

De tre lagen som slapp redovisa förlust var Hammarby, Djurgården och IFK Norrköping med sparsamme Fredrik Lundberg som glad sponsor i bakgrunden.

Pallplaster: 1) Hammarby, 2) Djurgården, 3) IFK Norrköping.

Summa Djurgården tog hem två av tre grenar och var tvåa i den tredje. Kanske inte så förvånade med Esseltes förra VD Bo Lundquist som ordförande och finansmannen Lars Erbom som vice.

Hammarby hade för höga kostnader för att kunna utmana och fick nöjet att dela andraplatsen med GIF Sundsvall som i fjol ökade intäkterna rejält, höll en förhållandevis låg kostnadsnivå och bara gick back med 1 Mkr.

För undertecknads favoritlag, IFK Göteborg, var det inte lika glatt. Laget hamnade nästjumbo på 13:e plats. Men allra sämst skötte Malmö FF sin ekonomi.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.