Intervju Ränta
Ekonomerna om räntebeskedet: ”Kronan kommer kunna ta mark framöver”
Marknadens förväntningar slog in. Riksbanken väljer att sänka räntan med 25 punkter till 3,5%. Riksbanksdirektionen konstaterar att inflationen fortsätter sjunka och prognostiserar att inflationsmålet på 2% kan nås.
Riksbankens bana låg på mellan 70-75% i sannolikhet för att det skulle bli en sänkning på mötet nu i augusti.
“Riksbanken kommunicerar ytterligare en potentiell räntesänkning framöver i år. Det var lite mjukare än vad som var förväntat. Med det var ett bra beslut idag, så nära man kunde komma en 50-punkters sänkning utan att de facto göra det”, säger Mattias Persson, chefekonom på Swedbank, till Afv.
Nu väntas Riksbanken sänka räntan ytterligare tre gånger under hösten med 25 punkter per gång. Detta eftersom Riksbanken tryckte på att sänkningarna skulle ske “gradvis”.
“Det görs givet att utvecklingen fortsätter med en ganska stabil konjunkturutveckling och en stabil inflationsutveckling. Så länge det inte är någon dramatik någonstans, då kommer man fortsätta och antagligen med en sänkningen med 25 punkter på varje möte i år”, säger Christina Nyman, chefekonom på Handelsbanken, till Afv.
Även Seyran Naib, makroekonom på Skandia, håller med:
“Förutsatt att inflationen fortsätter ner och att andra centralbanker sänker enligt vad de har signalerat kommer det inte finnas några större hinder för sänkningar framåt”, säger hon till Afv.
Orosmolnen
Mattias Persson på Swedbank berättar att banken varit tydliga med att fler räntesänkningar behövs. Anledningen är framförallt svag arbetsmarknad och svag inhemsk ekonomi.
“Våra prognoser indikerar att inflationen kommer att ligga under eller väldigt nära målet under resten av året. I nutid är det omvärlden som kan stöka till det. Vi har också ECB och Fed där Fed förefaller sänka nu i september. Det kommer ge Riksbanken handlingsutrymme att agera”, säger han.
I omvärlden är det främst geopolitiken som kan påverka, med ryska anfallskriget mot Ukraina, konflikterna i Mellanöstern och relationen mellan Kina och Taiwan. Dessutom väljer amerikanerna ny president i vår, vilket också kan påverka marknaderna.
“Det är jätteintressant med skiftet som har varit. Vi kom in i augusti med oro för recession och att det ska vara kraftig lågkonjunktur i USA. Men på några veckor är den oron som bortblåst och nästan nya all time highs på börserna. Jag tror att vi ska vänta oss volatila marknader i höst faktiskt, det mycket som marknaden är väldigt känslig för”, säger Seyran Niab..
Kronan inte lika viktig
Under våren var den svaga svenska kronan ett orosmoln, eftersom den skulle leda till att Sverige importerade inflation. Under sommaren har även kronan försvagats, men det anses inte som en lika stor risk längre, enligt både Handelsbankens och Swedbanks chefekonomer.
“Det kan bli ganska volatilt under hösten, men vi tror att trenden är mot en starkare krona. Även om Riksbanken sänker räntan. Men det bygger på att andra centralbanker också gör det”, säger Christina Nyman.
Finns det ingen risk för att Sverige importerar inflation?
“Riksbanken nämner inte det alls som en riskfaktor. Kronan har varit klart svagare under sommaren men har stärkts på slutet så nu är den tillbaka på den nivån som de hade i sin juniprognos. Kronan har stärkts idag så det ger direktionen säkert råg i ryggen.”
“Dels har ECB och FED signalerat att de kommer sänka räntan. Det innebär att den här enorma dollarstyrkan kommer bli något svagare framöver. Det ger utrymme för kronan att kunna ta igen mark framöver”, säger Mattias Persson och fortsätter:
“Sen har vi ett unikt tillfälle i svensk ekonomi att vi har en finanspolitik där vi ju vet att finansministern Elisabeth Svantesson kommer att gå fram med reformer i budgeten för 2025. Det talar också för att kronan ska förstärkas både mot euron och dollarn framöver.”
Vilka reformer borde lyftas fram?
“Finansministern kommer prioritera rättsväsendet, försvaret och skattesänkningar till hushållen. Sen har vi ju ISK-skatten som också har beretts. Frågan är väl liksom hur mycket det kommer. I vår senaste prognos hade vi ofinansierade reformer på 50 miljarder. Vi håller på att uppdatera våra prognoser nu och det kan bli mer än så”, säger Swedbanks chefekonom.
Även Christina Nyman på Handelsbanken lyfter fram regeringens reformer som viktiga framöver.
“Vi får se hur mycket regeringen kommer med, men den lär bli ganska expansiv. Vi får ser hur det påverkar konsumtionen, som vi hittills sett är väldigt svag”, säger hon och lägger till:
“Med skattesänkningar, räntesänkningar och att vi börjar få reala löneökningar, då blir det en stark konsumtionsökning. Vi vet inte riktigt hur företagen agerar med prissättningsbeteendet efter de här åren då med högre inflation, vilket dock kan påverka.”
Inte proppen ur
Svensk bostadsmarknad har det senaste året haft en svag utveckling med stort utbud av boenden. Dagens besked om räntesänkningar är positivt för bostadsmarknaden, men någon proppen ur-effekt lär det inte bli.
“Det är ett stort utbud fortfarande och det håller till viss del tillbaka priserna. Räntesänkningar är något som hushållen har med i sina förväntningar, men vi lär inte komma tillbaka till så låga räntor som var innan inflationen steg”, säger Christina Nyman och poängterar att räntan fortfarande kommer ligga på 3% vid årsskiftet ifall räntesänkningarna fortsätter i samma takt.
Även Seyran Naib på Skandia menar att hushållen redan har höga förväntningar.
“Många hushåll förväntar sig sänkta räntor i år och bostadsmarknaden har fått sig en uppsving. Men ska inte förvänta sig att det blir en bostadsboom så här i närtid. Det tar tid för köpare och säljare att mötas och utbudet är större än vanligt”, säger hon.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.