Ekonomer om räntesänkningen: Nu gynnas bostadsmarknaden

Dagens räntebesked var väntat - men Riksbanken vill inte trissa upp förväntningarna på flera snabba räntesänkningar. Att styrräntan skruvas ned ett hack kan gynna bostadsmarknaden och företagens vilja att investera, säger tunga ekonomer. "Jag kan tänka mig att en del aktörer i utlandet har blivit lite tagna på sängen", säger SEB:s Robert Bergqvist.
Ekonomer om räntesänkningen: Nu gynnas bostadsmarknaden - Christina_Nyman_tcm76-84580
Christina Nyman är chefsekonom på Handelsbanken. Foto: SHB

Riksbanken beslutade under onsdagen att sänka räntan från 4,00% till 3,75%. Centralbanken flaggar också för att ytterligare två sänkningar kan bli av under andra halvåret om inflationsutsikterna står sig. Det innebär att den svenska ränte- och inflationsrysaren kan ha nått början på sitt slut.

“Det hade varit tjänstefel att inte sänka. För att när man tittar på inflationen i backspegeln så har vi haft ett bra utfall. Men även när du ser genom framrutan och tittar in i framtiden så ser du ju också att företagens prisplaner har kommit ner”, säger Robert Bergqvist, seniorekonom på SEB. 

Han menar att det hade varit för stramt att ligga kvar på 4,0% styrränta givet hur inflationen utvecklats.

“Inflationsförväntningarna är väldigt nära inflationsmålet. Vi och Riksbanken tror nu att inflationen går ner och lägger sig nu på ungefär 2% under det här året och även nästa år. Då ska styrräntan i Sverige ligga väldigt nära vad som är en normal styrränta. Alltså två till två och en halv procent.” 2-2,5%*

Robert Bergqvist, SEB:s seniorekonom , tycker att Riksbankens sänkning var rättfärdigad.
Robert Bergqvist, SEB:s seniorekonom , tycker att Riksbankens sänkning var rättfärdigad.
Foto: Jessica Gow / TT

Två sänkningar till att vänta

Riksbanken flaggar som sagt för att ytterligare två sänkningar av styrräntan är att vänta under andra halvåret av 2024.

Onsdagens räntesänkning vänder måhända inte upp och ner på svensk ekonomi, men skapar tilltro till att fler räntesänkningar är på väg och att man färdas i rätt riktning.

“Det här är fortfarande en ränta som är hög, men vi är på väg åt rätt håll. Det är det som är viktigt är att det nu skapas förutsägbarhet. Det vill säga att hushåll och företag vet att vi har passerat toppen på räntan”, säger Bergqvist och fortsätter:

“Även om räntekostnaden är hög så har vi fått en ny färdriktning. Det innebär att det blir lättare att ta beslut om framtiden, exempelvis bostadsköp eller om du som företag ska göra investeringar.”

Federal Reserve valde att behålla styrräntan oförändrad och ECB har ännu inte genomfört en sänkning. Något som påverkat hur inhemska och utländska aktörer tänkt kring dagens beslut.

”I Sverige har vi varit ganska eniga om att det skulle komma en sänkning idag. Det var en bild som inte delades av utländska aktörer och prognosmakare. De var oroliga för att kronan var svag och sedan undrade man om Riksbanken vågade gå före till exempel ECB och amerikanska centralbanken”, säger Bergqvist och fortsätter:

“Så jag kan tänka mig att en del aktörer i utlandet har blivit lite tagna på sängen”.

I skrivande stund har den svenska kronan tappat 5 öre gentemot euron, men Bergqvist tycker att det är mer relevant att tala om att dollarn är stark snarare än att kronan är svag.

“Så länge du har en stark dollar har du en svag krona”, säger han. “Men det finns ingenting i företagens förväntningar och planer för framtiden som just nu talar för att den svaga kronan ska lyfta inflationen.”

Handelsbanken: “Vill hålla nere förväntningarna”

Christina Nyman, chefsekonom på Handelsbanken, tycker att Riksbankens räntebesked var väntat. Hon tror att Riksbanken

Christina Nyman, chefsekonom på Handelsbanken.
Christina Nyman, chefsekonom på Handelsbanken.
Foto: Tomas Oneborg /SvD/TT

inte vill skapa några förväntningar om en till sänkning i juni, utan att fler sänkningar kan väntas senare i år.

“Man vill försöka hålla i ränteförväntningarna för undvika att en sänkning ökar förväntningar på fler snabba sänkningar. Om inflationsutvecklingen fortsätter i linje med prognoser blir det två sänkningar till i år. Vår egen prognos är att det är sker en sänkning till i september och en i december”, säger hon.

Hon noterade att beskedet inte påverkade kronan i någon större utsträckning och att Riksbanken i sitt pressmeddelande inte tog fasta på kronan.

“Man får ändå anta att det spelar roll som en inflationsrisk”, säger Nyman.

Eftersom dagens sänkning var förväntad tror inte Nyman att effekten på svensk ekonomi kommer bli särskilt stor.

“Det handlar om förväntningar om att räntan ska fortsätta ner i år och nästa år. Detta är en signal om att man påbörjat en resa och i det perspektivet tror jag att det kommer stödja bostadsmarknaden och den kommersiella bostadsmarknaden. Däremot ändrar det inte de bedömningar som finns om en svag tillväxt i år”, säger hon.

Riksbanken skriver att inflationsutsikterna fortsatt är osäkra. Hur osäkra skulle du säga att de är?

“Man kan se i USA att inflationen började sjunka och sedan har det sänkningen stannat av och inte kommit hela vägen ner. Det har varit stora rörelser. Det har varit snabba nedgångar nu i inflationen och det kan göra det extra osäkert i prognoserna, eftersom vi rört oss från så pass höga nivåer. Så det finns osäkerhet, även om den minskat rejält jämfört med för ett halvår sedan.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.