Ekonomen varnar: ”Jag är orolig för vad som händer i år – skulle inte investera i Sverige”

Den brittiske ekonomen Russell Napier har tidigare förutspått en finanskris i Asien och en börskrasch i USA. Nu varnar han för den höga privata skuldsättningen i Sverige. "Jag är orolig för vad som kommer att hända det här året", säger Russell Napier till Afv. Han berättar också om varför inflationen kommer ligga på uppemot 6% det kommande decenniet.
Ekonomen varnar: ”Jag är orolig för vad som händer i år – skulle inte investera i Sverige” - Skagen Fondene
Russell Napier, makroekonom, författare och marknadsstrateg, under Skagens nyårskonferens. Foto: Ilja C. Hendel

Inflationen är på stadig nedgång – här och nu i alla fall. Men Russell Napier, den internationella marknadsstrategen och analytikern som gjort sig ett namn genom att förutspå kriser, bedömer att inflationen under en 15-årsperiod globalt kommer att ligga på mellan 4-6%. Han har tidigare förutspått finanskrisen i Asien 1997.

“Vi är inte inne i en cyklisk förändring, utan en strukturell. Dessa förekommer bara var 30:e år, så det är något väldigt exceptionellt som händer just nu”, säger han till Affärsvärlden.

Förändringen han syftar till är en värld där regeringar får ner sina statsskulder genom inflation. Störst tonvikt lägger han på Kina och Japan.

“Vi har känt trygghet i Kinas vilja att sammanlänka sin valuta med dollarn, eller dölja valutans riktiga kurs. Det har varit en hörnsten i det globala monetära systemet och avgjort priset på egentligen allt. Det här tror jag kommer försvinna och då kommer vi behöva hantera konsekvenserna av det.”

Han menar att marknadens fixering därför inte borde vara vid korta amerikanska räntor, utan på vad Japan och Kina gör för att sänka sina skulder.

I närtid ser Napier att inflationen trendar nedåt men samtidigt påpekar han att världens regeringar inte skulle kunna hantera deflation.

“Konsekvenserna skulle vara för allvarliga med tanke på skuldnivåerna i världen. Om vi skulle närma oss deflation skulle vi få se en väldigt plötslig förändring i penningpolitiken.”

Foto: Ilja C. Hendel

Förutspått tidigare finanskriser

Russell Napier har som nämnt tidigare förutspått kriser, bland annat finanskrisen i Asien 1997. Han varnade även för en fastighetsbubbla redan 2005. Napier är dessutom författare till boken “Anatomy of the Bear: Lessons From Wall Street’s Four Great Bottoms.” Det vore dumt att inte ta tillfället i akt och fråga om han spår en ny finanskris i närtid.

“Jag skulle säga att mitt svar är nej”, säger han.

Han tar upp Silicon Valley Bank som ett exempel.

“Förra året trodde man att den kollapsen skulle sänka hela det amerikanske banksystemet. Så blev det inte, istället gick staten in och räddade”, säger han och fortsätter sitt resonemang:

“Och så har det varit under de senaste åren med pandemin där staten printade pengar och gav till folk. Energipriserna sticker iväg, staten räddar. Credit Suisse räddad, SVB räddad…”

Hans poäng är att det nu handlar om relationen mellan stat och marknad, snarare än finansiell kollaps.

“Jag säger inte att en kollaps är utesluten, men det finns pengar på banken och i slutändan kommer stater komma med en lösning om det blir kris.”

Men vad skulle du säga är ett worst case-scenario? 

“I en vanlig recession är worst case att man kanske förlorar 20-25% av aktiemarknaden, det är mycket men inte mycket för en hel livscykel för en investerare. De stora förlusterna sker när bankerna har problem. Och det kommer inte hända så länge regeringarna backar dem”, säger han.

Sverige på skuldlistan

Här och nu anser Russell Napier att den amerikanska aktiemarknaden är övervärderad. Och vanligtvis när den amerikanska aktiemarknaden har varit övervärderad, har andra aktiemarknader också varit det. Men nu finns det flera marknader som är mycket billigare än S&P 500, betonar Napier.

“S&P 500 är kategoriskt övervärderad och genererar dålig långsiktig avkastning. Samtidigt är den brittiska marknaden billig, likaså Kina och Japan.”

Brittiska Napier har inga åsikter om den svenska aktiemarknaden, men han har en observation. Kanske till och med en varning.

“I både Sverige och Norge är statsskulden låg, men skulden inom den privata sektorn är hög, bland de högsta i världen.”

Han har pekat ut ett antal länder i världen som löper störst risk för en skuldkris. Sverige och Norge är med på listan tillsammans med Frankrike, Kina, Sydkorea, Kanada, Australien och Brasilien.

“Jag är orolig för vad som kommer att hända det här året i förhållande till detta, när folk ska betala tillbaka sina lån med högre ränta. Jag skulle inte investera i Sverige och Norge”, säger han och tillägger att fastighetsmarknaden i Sverige är en orosfaktor.

Tror du det här är anledningen till att kronan varit svag?

“Ja det tror jag. När ett land är överbelånat kommer man tillslut behöva sänka räntor och printa pengar. Det innebär en svag valuta.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från SPOTLIGHT STOCK MARKET