Inflation
Ekonomen utesluter dubbelsänkning från Riksbanken: ”Vore en nödåtgärd”
Juli månads inflation i Sverige kom nästan in som förväntat. KPIF lamdade på 1,7% jämfört med 1,3% i juni. Detta bäddar för att flera räntesänkningar är att vänta från Riksbanken, menar Johan Löf, makroekonom på Handelsbanken.
“Sakta men säkert är vi på väg att nå inflationsmålen. Den sammantagna makromiljön visar att priserna lär fortsätta dämpas framöver. Det ska inte finnas skäl till oro för det”, säger han till Affärsvärlden.
Han berättar att Handelsbanken bedömer att det blir tre sänkningar under hösten. Nästa veckas räntebesked är “en solklar sänkning”, men han lyfter fram att flera faktorer spelar in som gör att det kan bli olika scenarion för Riksbankens agerande kommande månader. Bland annat de orosmoln som fanns på världsmarknaderna i början av augusti kan påverka framöver.
“Det blir kanske en mjuklandning där Riksbanken inte sänker vid varje möte, att det inte går som pärlband. Inflationssiffrorna har kommit ned mer än väntat i många länder, dock inte i EU-området. Men Riksbanken kan känna att det här är en miljö där vi kan sänka räntan ett antal gånger utan risker och bara få bra effekter med sig”, säger Johan Löf.
Global mjuklandning
Orosmolnen för hösten bedömer han vara geopolitiska faktorer, som oron i Mellanöstern där en eskalering kan leda till kraftiga rörelser i oljepriser som i sin tur kan bromsa tillväxt och dra upp inflationen. Även amerikanska presidentvalet kan spela in, även om det först är nästa mandatperiod som den faktiska politiken spelar ut, betonar han.
“Det kan vara att vi hamnar i det globala mjuklandnings-scenariot med god tillväxtåterhämtning men också seglivad inflation. Då blir det kanske inte så många räntesänknignar som hittills prissatts på marknaden. Men det är trots allt en god makromiljö, med bättre arbetsmarknad och tillväxt. Det är en miljö många kan leva med”, säger Johan Löf.
Inom felmarginalen
Robert Bergqvist är seniorekonom på SEB, som också bedömer att flera räntesäkningar är att vänta.
“Dagens siffror är ett litet bakslag då de är lite högre än vad konsensus visade. Men man kan inte titta på bara en månad. Vi är inne i en period med lite slag fram och tillbaka. Dagens siffror ligger inom felmarginalen”, säger han till Afv och fortsätter:
“I det här läget, om jag backar några steg och försöker se skogen för alla träden, är vi i en ganska gynnsamt läge för Sverige och svensk inflation.”
Normala prisökningar
Han betonar att inflationsförväntingarna på 1, 2 och 5 års sikt är viktiga att hålla koll på framöver, liksom de prisplaner svenska företag tar fram.
“Konjunkturinstitutet visar att det är ganska normala prisökningar vi har här framöver”, säger Robert Bergqvist.
SEB:s seniorekonom menar att Riksbanken borde sänka räntan till ett intervall mellan 2 och 2,5%, eftersom det vore varken hämmande eller stiumlerande för ekonom. Däremot tror han inte att det blir en dubbelsänkning nästa vecka.
“Jag kan tycka att en 0,5-sänkning inte är bra nästa vecka. Det är lite av en nödåtgärd när man tvingas ta ett onormalt stort räntesteg. Det skulle signalera att man blivit tagen på sängen”, säger Robert Bergqvist.
Kronan borde inte påverka
De orosfaktorer som han lyfter fram är ett skiftande prissättningsbeteende, geopolitiska påverkan från bland annat Mellanöstern och svenska kronan. Under sommaren har svenska kronan försvagats, men SEB:s seniorekonom tror inte det borde påverka Riksbanken nästa vecka.
“Där kan Riksbanken vara lite för pessimistisk. Kronan har tappat lite i värde under sommaren, men det är en period då valutor är svårtolkade. Det kan vara enskilda affärer som ger stort utslag på växlingskursen”, säger Robert Bergqvist.
Riksbanken lämnar sitt räntebesked den 20 augusti klockan 09.30.
Sverige, % | juli, 2024 | Konsensus | juni, 2024 |
KPI, YY | 2,6 | 2,5 | 2,6 |
KPIF, YY | 1,7 | 1,6 | 1,3 |
KPIF exklusive energi, YY | 2,2 | 2,1 | 2,3 |
Läs också:
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.