Ränta
Ekonom: Sverige har hög inflation och Danmark har Novo Nordisk – annars är vi lika
“Förutom inflationen och Novo Nordisk, så är den ekonomiska situationen i Sverige och Danmark ganska lika”, säger Las Olsen till Affärsvärlden.
Han är chefekonom på Danske Bank och ser positivt på att Novo Nordisk, för närvarande Europas högst värderade börsbolag, är det som håller uppe dansk ekonomi just nu.
“Stämningen i Danmark är relativt dålig, det råder stor skepsis och försiktighet för situationen. Men så kommer Novo Nordisk ovanpå detta och gör att det ser positivt ut”, säger han från scenen under en paneldiskussion på Financial Meetings Öresund tidigare i veckan.
“Det tillkommer en mängd andra investeringar i Danmark tack vare det bolaget. Men det gäller att samtidigt hålla koll så att arbetsmarknaden inte går i stå ifall Novo Nordisk får problem. Se på Finland och Nokia, det kräver en viss flexibilitet”, säger Las Olsen.
Räntan kan sänkas nästa år
Att norska centralbanken valde att höja räntan till 4,5% var oväntat även för Danske Bank.
“Det var en stor överraskning, jag tror att de måste sänka räntorna snart igen och då ganska aggressivt under nästa år. Detta eftersom den norska ekonomin saktar ned och inflationen lär gå ned även i Norge”, säger Las Olsen.
På en fråga om hur han tycker svenska Riksbanken ska agera i nuläget, så svarar han:
“Deras mål är inflationen och den är för hög. Men jag tror att inflationen, likt på andra ställen i världen, kommer gå ned. Om den gör det så borde det finnas utrymme för räntesänkningar i Sverige nästa år”, säger Las Olsen.
När nästa år?
“Jag tror alla centralbanker är försiktiga med räntesänkningar eftersom inflationen varit så hög. Det är viktigt att inte sänka för snabbt och jag tror Riksbanken kommer se vad ECB gör. I Sveriges fall kan inflationen sjunka snabbare än vad många tror”, säger Las Olsen och lyfter fram att Sverige har relativt god tillväxt jämfört med många andra europeiska länder.
Svenska börsen starkare
Novo Nordisk har gått upp med drygt 44% hittills i år och har för närvarande ett börsvärde på 3 026 miljarder danska kronor. Som Affärsvärlden tidigare skrivit har Novo Nordisk ett större börsvärde än 20-talet svenska börsjättar såsom Atlas Copco, Hexagon och Assa Abloy tillsammans.
Sett till de olika börserna har dansken det dock tuffare. OMX Copenhagen 25-indexet är upp 4,74% i år, medan OMX Stockholm 30-indexet är upp 16,6%, enligt Millistream.
Däremot gjorde danskarna klokt i att binda sin valuta gentemot euron.
“Svenska kronan är så svag eftersom konjunkturen sitter i exportbolagen. Svenska kronan blir därför en cyklisk valuta. Det finns även långsiktiga faktorer som spelar in, bland annat hur pensionsbolagen väljer att placera sina pengar”, säger Las Olsen.
Han menar att svenska kronan är en viktig anledning till att inflationen i Sverige är svårare att bekämpa, eftersom ekonomin fortfarande går bra.
“Det är 40 år sedan vi hade en så här hög inflation. Det finns osäkerhetsfaktorer som spelar in, men marknaden har verkligen bytt fot. Innan var den pessimistisk och nu är den nästa för optimistisk som prisat in lägre inflation och räntesänkningar framöver”, säger Las Olsen.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.