Ekonom: Därför är Kinas siffror uppblåsta
Kinas industri- och byggsektor har gått in i en svagare fas, men det motverkas av den starka tjänstesektorn, enligt myndigheterna.
Optimisterna håller fram starka detaljhandels- och inköpschefssiffror (PMI) som bevis p�� att ekonomin håller på att förskjutas till att vara konsumtions- och tjänstedriven.
Pessimisterna pekar på fortsatt svaga indikatorer som el- och industriproduktion, import, export och byggande som bevis på att Kinas ekonomi växer betydligt långsammare än vad de officiella siffrorna visar.
Det är förvirrande, skriver Business Insider. På ett plan ser ekonomin ut att växa starkt, på ett annat ser det ut som att risken för en kraschlandning ökar.
Nu har Patrick Artus, chefsekonom vid Natixis Global Asset Management, undersökt det hela närmare. Han konstaterar att om man använder tidigare pålitliga indikatorer som import och elkonsumtion så har det förekommit en betydande frikoppling sedan mitten av 2014 mellan regeringens siffror och indikatorerna. Enligt de senare har ekonomin saktat ner betydligt.
“De som tror att Kinas tillväxt är fortsatt stark trots den här frikopplingen hävdar att eftersom Kina håller på att bli en tjänsteekonomi så är frikopplingen normal. I en tjänsteekonomi driver inte längre tillväxt import, elproduktion eller investeringar”, skriver Artus.
Chefsekonomen undersökte sambandet mellan BNP och import, elkonsumtion respektive investeringar i andra OECD-ekonomier som är tjänsteekonomier, exempelvis USA, Storbritannien, eurozonen och Japan.
Artus fann ingen märkbar länk mellan elproduktion och BNP. Dock fanns det fortfarande en koppling mellan såväl import som investeringar och BNP i de övriga ekonomierna. Både iport och investeringar fortsatte att öka tillsammans med BNP.
Det finns visserligen avsevärda skillnader mellan Kinas ekonomi och andra större OECD-länder – inte minst grad av ekonomisk utveckling – men resultaten visar, enligt Artus, att regeringen överdriver den riktiga tillväxtnivån.
– Frånvaron av frikoppling mellan tillväxtindikatorer och BNP-tillväxt i OECD-länder som är tjänsteekonomier ger tilltro till vår uppfattning att den här frikopplingen i Kina inte kan förklaras av övergången till en tjänsteekonomi, utan av det faktum att verklig tillväxt är lägre än den officiella tillväxten, skriver Artus, enligt Business Insider.
Även den globala förvaltaren MFS Investment har nyligen ifrågasatt om tillväxten är så robust som regeringen vill få oss att tro.
– Så länge Kinas BNP-bokföring fortsätter att fokusera på produktionen av varor som går att räkna och underskattar okvantifierbara tjänster, så kommer BNP-måtten sannolikt att vara förvirrande, skrev MFS Investment, enligt Business Insider.
nullnull
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.