Ekobrottsmyndigheten
Ekobrottsmyndigheten kan komma att läggas ner
Strömbergs uppgift har varit att se hur man kan vässa myndighetens arbete kring jakten på ekonomiska brottslingar. Han ska presentera sin utredning i februari nästa år.
Men Di ska redan nu ha fått veta hur huvuddragen i det preliminära förslaget, som nyligen kommunicerats med regeringskansliet, ser ut. I dessa ingår bland annat en avveckling av EBM. En centralt placerad källa säger till tidningen vad detta skulle innebära.
”Framför allt slipper man dubbla överbyggnader i och med att hr och andra servicefunktioner tas över av polisen. Besparingen kan istället läggas på fler poliser och ekonomer”.
Akademikerförbundet Saco är kritiska till planerna och pekar på risken för personalflykt.
”Man har redan svårt att behålla kvalificerad personal som civila ekobrottsutredare, revisorer och analytiker. Mycket talar för att de kommer att söka nya jobb i stället för att följa med till polisen”, säger Henrik Lundin, som företräder Saco.
Enligt Lundin har man framfört sin uppfattning till Strömberg men han “verkar redan ha bestämt sig”, säger Lundin.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.