EKOBROTT: Stopp på karusellen

Momsfusket med mobil-telefoner, så kallad karusellhandel, har näst intill upphört. Statskassan sparar en halv miljard kronor om året.

Ekobrottsbekämpare har sedan 1970-talet fått skäll för att alltid ligga ett steg efter brottslingarna. Men inom ett område stämmer inte det. Den kraftsamling för att få stopp på det avancerade momsfusk med mobiltelefoner som kallas karusellhandel har myndigheterna lyckats med långt över förväntan.

Skattemyndighetens beräkningar tyder på att momsfusket med mobiltelefoner fram till för bara ett år sedan kostade staten cirka 50 miljoner kronor i månaden, i felaktigt utbetald moms. Nu är siffran nära noll.

Till viss del har naturligtvis ekobrottslingarna flyttat över sin verksamhet på nya områden där marknadsvärdena är stora. Datorkomponenter, jeans, kläder, mat och kryddor är aktuella, men ändå räknar skattemyndigheten med att momsfusket totalt har minskat:

“Mobiltelefonerna stod för en stor del. Totalt sett är det kanske halverat nu. Det är inget vi kan visa med siffror, men det är vad vi tror med utgångspunkt från vad vi kan se i våra register och vad vi hör från till exempel finanspolisen”, säger Lennart Sennmark som utreder momsfusket vid skattemyndigheten i Stockholm.

Nya arbetsmetoder

Nya arbetsmetoder har borgat för framgångarna. Skattemyndigheternas datorer slår larm direkt och ekobrottsmyndigheten kan på ett helt annat sätt än för några år sedan samarbeta med till exempel skattemyndigheter och finanspolisen.

Tidigare var det inte ovanligt att skattemyndigheten gjorde revisioner och efter något år anmälde eventuellt fusk till polis och åklagare, som fick göra om stora delar av utredningen. Arbetet blev utdraget och det blev svårt för myndigheterna att snabbt lägga beslag på tillgångar för att täcka eventuella skatteskulder.

“Nu undviker vi dubbelarbetet och har större chans att få tag i den bevisning som behövs, både för skattemålet och brottsmålet”, säger Christina Greiner, biträdande chefsåklagare vid ekobrottsmyndigheten i Göteborg och ansvarig för projektet.

Hon förmodar att myndigheternas nya arbetsmetoder, faktiskt avskräcker brottslingar. Risken för att åka fast, och dessutom förlora mångmiljonbelopp, är för stor.

Under senare tid har flera uppmärksammade domar fallit. I Skövde fälldes ett halvdussin män i februari för att under flera år systematiskt ha lurat till sig momspengar, totalt cirka 50 miljoner kronor. I ett annat fall i Stockholm väntas kammar-åklagare Thomas Langrot nu i maj avsluta förundersökningen kring några Stockholmsföretag. Utredningen rör totalt 13 miljoner kronor, men delvis täcks förlusterna av de cirka 3.000 mobiltelefoner, mest Nokia och Motorola, som beslagtogs i Märsta förra sommaren. Telefonerna var på väg till öststaterna, men hade kommit på avvägar och fick göra några varv i Sverige innan de skulle säljas på den “riktiga” marknaden.

“Fallet är rätt unikt. Det är en av de första gångerna i Europa som man lyckas komma åt topparna i organisationen. Annats brukar man få nöja sig med målvakterna”, säger Thomas Langrot.

Karusellhandel förekommer i hela Europa och Sverige är inte värst drabbat. Enligt en uppgift från brittiska myndigheter har de falska utbetalningarna kostat ungefär 40 miljarder kronor sedan 1993.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från SciBase