Juridik
Efter självmorden – ex-chef döms för mobbning
Den uppmärksammade rättegången har gällt anklagelser mot flera tidigare chefer om trakasserier mot anställda som resulterade i en rad självmord. Det var under åren 2008–2009 som totalt 35 anställda tog sina liv, varav flera hade lämnat självmordsbrev som vittnade om stress på jobbet.
Dödsfallen fick den dåvarande vd:n Didier Lombard att avgå 2010.
Han befinns nu skyldig till “harcèlement moral”, det vill säga upprepade och medvetna handlingar som syftar till att försämra arbetsvillkoren. Domen: fyra månaders fängelse och ytterligare åtta månader villkorligt. Han ska dessutom betala 15 000 euro, motsvarande närmare 160 000 kronor, i böter.
“Trakasserier som strategi”
Förutom Lombards döms även hans närmste man Louis-Pierre Wenes samt den dåvarande personalchefen Olivier Barberot. Även bolaget Orange anses skyldigt till trakasserierna och döms att betala böter på 75 000 euro, ungefär 785 000 kronor.
Förundersökningen som legat till grund för åtalet mot telekombolaget omfattar trakasserier mot totalt 39 medarbetare, varav 19 tog sina liv. Ytterligare tolv anställda försökte ta sina liv medan åtta slutade på grund av depression eller psykisk ohälsa som orsakades av arbetsmiljön.
– Det som är helt oacceptabelt i det här fallet är att trakasserier användes som en strategi i ett av landets största bolag, säger åklagaren Brigitte Pesquie.
Lovade uppsägningar
Lombard har hela tiden förnekat att han eller bolaget bär något ansvar för självmorden. Samtidigt lovade han bolagets ägare under processen att han skulle få anställda att lämna, “antingen genom fönstret eller dörren”.
– En del förändringar som en verksamhet måste genomgå är inte särskilt angenäma. Det är bara så det är och jag hade inte kunnat göra något annorlunda, sade han i rätten.
Orange, tidigare under namnet France Télécom, var ett statligt företag fram till 2004. I samband med privatiseringen gjordes stora omorganiseringar och många tjänster drogs in.
Medger fel
Bolaget och dess chefer har enligt åtalet aktivt arbetat för att få anställda att vantrivas på jobbet och på så sätt få dem att säga upp sig.
Åklagarna har drivit linjen att en del av företagets metoder drivit fram självmorden.
Orange har tidigare medgett att fel kan ha begåtts från ledningens håll i samband med omorganiseringen men nekat till att det funnits någon avsiktlig plan bakom trakasserierna.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.