H&M
Efter Renewcell-smällen – nu bildar H&M och Harald Mix nytt återvinningsbolag
Satsningen kommer kort efter att textilåtervinningsbolaget Renewcell gått i konkurs. H&M var en av de två största ägarna, men valde efter långtgående förhandlingar att strypa finansieringen.
H&M-gruppen har ingått ett så kallat offtake-avtal med Syre som är värt totalt 600 miljoner dollar och löper över sju år. Enligt H&M kommer det att täcka en betydande del av de långsiktiga behoven av återvunnen polyester.
“Det nya företaget Syre är ett viktigt steg på H&M-gruppens väg mot att integrera cirkuläritet i hela vår verksamhet. Med den här möjligheten att snabbt skala upp textil-till-textilåtervinning vill vi fortsätta att driva utvecklingen och inspirera fler branschaktörer att tillsammans med oss sluta kretsloppet och påskynda övergången till en mer hållbar framtid”, säger Daniel Ervér som är vd för H&M-gruppen.
Syre har som mål att kunna erbjuda återvunnet polyestergarn som håller en likvärdig kvalitet som ny polyester. Inom tio år är också målet att ha produktion i tolv anläggning över hela världen och producera mer än tre miljoner ton återvunnen polyester.
Till Dagens industri säger Syres vd Dennis Nobelius att prisökningen för slutplagget kommer att landa på “kanske en halv dollar”.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.