Efter kursfallen: Handelsbanken sätter köp på 6 fastighetsbolag

Sedan början av oktober har fastighetssektorn fallit med 16% på börsen. Det gör att Handelsbanken ändrar sina rekommendationer för ett stort antal bolag.
Dessutom listar storbanken sina absoluta favoritaktier i sektorn - och varför de just nu är extra köpvärda.
Efter kursfallen: Handelsbanken sätter köp på 6 fastighetsbolag - Handelsbanken Köp fastighetsaktier efter fallet
Handelsbanken sätter köp på 6 fastighetsaktier efter kursrasen sedan oktober. En av favoriterna är Hufvudstaden, som äger NK-fastigheterna. Foto: TT

Efter fastighetsbolagens Q3-rapporter gjorde Handelsbanken endast mindre prognosförändringar i sektorn. Men kursfallen har i vissa bolag varit dramatiska och sedan början av oktober är fastighetsbolagen ner 16%, enligt en uppdatering från storbanken.

Samtidigt har de fundamentala förutsättningarna för långsiktig tillväxt inte ändrats.

“Sammantaget är vi tydligt positiva till sektorn, med en långsiktig Outperform-rekommendation på 79% av bolagen vi bevakar och kortsiktigt Köp på 74%av bolagen. I genomsnitt ser vi 51% uppsida till våra riktkurser på tre års sikt”, skriver banken i en kommentar.

Favoriterna i sektorn

Det gör att Handelsbanken ändrar sina långsiktiga rekommendationer från “market performance” till “outperform” på sex bolag. Den kortsiktiga rekommendationen för samma sex bolag går från “behåll” till “köp”.

De som omfattas av de positiva rådförändringarna är Atrium Ljungberg, Platzer, Sagax, NP3, Heba och John Mattson.

“Den senaste tidens kursnedgång med 16% för sektorn har till stor del påverkats av ökad volatilitet i de långa amerikanska räntorna, medan ränteläget i Sverige och finansieringsförutsättningarna här varit relativt oförändrade. Vi menar att den senast tidens stora kursfall för fastighetssektorn är omotiverad”, uppger banken vidare.

Vidare listas sex av Handelsbankens favoritaktier i fastighetssektorn just nu. Samtliga har råd “outperform” i det långa perspektivet och “köp” i det korta.

Handelsbankens sex favoritaktier i fastighetsbranschen

Diös

Storbanken uppger att aktien är pressad på grund av en generell motvind, samt sentimentet kring Northvolt i Skellefteå. Samtidigt är Diös exponeringen på orten bara 8%.

“Diös har nu en betryggande finansiering och relativt högavkastande fastigheter, samtidigt som värderingen är låg”, menar SHB.

Catena

Logistikfastighetsbolaget Catena har ett markinnehav och pågående projekt med stor potential, enligt Handelsbanken. Kassan vid slutet av Q3 låg på 1,6 mdr kr, vilket ger svängrum för nya investeringar.

“Nuvarande värderingspremie jämfört med substansvärdet om 15 procent är betydligt lägre än nivån i somras (50 procent) och vi ser en stor uppsida i både estimat och aktien vid fortsatta projektstarter och förvärv”, skriver banken.

Hufvudstaden

Hufvudstaden uppvisar relativ styrka i jämförelse med andra ägare av kontorsfastigheter i Stockholm och Göteborg. Låg vakansgrad vittnar om bra lägen på fastigheterna. Aktien har tappat på grund av sentimentet kring kontor i nämnda städer.

Handelsbanken:

“Vi delar uppfattningen om att marknadsläget är osäkert, men efter kursfallet implicerar aktiekursen nu en fullskalig recession och kraftiga fall i fastighetsvärdena, vilket vi menar är osannolikt för Hufvudstaden.”

Platzer

Platt fall för aktien vid rapport på grund av negativ nettouthyrning. Men det är ingen ko på isen, menar storbanken:

“Vi ser dock ingen dramatik i detta och menar att det är naturligt i en sencyklisk bransch givet det svaga konjunkturläget.”

Atrium Ljungberg

Aktien har gått svagt, vilket gör Atrium till ett “kvalitetsbolag till lågt pris”.

“Q3-rapporten var i linje med våra förväntningar med stabila fastighetsvärden, högre betalade räntor och positiv nettouthyrning. Det sistnämnda var särskilt positivt, givet en hög grad av osäkerhet vad gäller efterfrågan på kontor och detaljhandelsytor i Stockholm”, uppger Handelsbanken.

Stendörren

Ännu en ägare av logistikfastigheter i fördelaktigt läge.

“En solid portfölj av byggrätter (vilka bör kunna addera 80 procent jämfört med nuvarande fastighetsvärde) innebär solida tillväxtmöjligheter. Vi prognostiserar en vinsttillväxt på drygt 20 procent under 2024-25, samtidigt som värderingspremien jämfört med substansvärdet är lågt jämfört med liknande bolag.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från SciBase