Efter Ilija Batljans drag – blankarna drar sig tillbaka

SBB:s aktie fortsätter att rusa och är upp 15% under tisdagen. Samtidigt försöker blankarna stänga sina korta positioner. ”Det blir en turboeffekt”, säger analytikern Bertil Nilsson.
Ilija Batljan
Ilija Batljan, VD för SBB. Foto: Adam Wrafter / BILDBYRÅN

SBB:s aktiekurs har rusat efter att bolaget i slutet av förra veckan meddelade att de vill knoppa av en stor andel av sin bostadsportfölj och dela ut till aktieägarna. Aktien är i skrivande stund upp 15% sedan tisdagens börsöppning, och har stigit nästan 40% sedan onsdagens stängning.

Parallellt har blankarna stängt en del av sina positioner. Höstens toppmätning inträffade för bara en vecka sedan, då andelen blankat kapital uppgick till 16,32% enligt Holdings. Dagen innan nyheten om avknoppningen uppgick blankningen till 15,90% kapitalet för att under gårdagen minska till 14,65%. Under tisdagen har en viss ökning registrerats, och den färskaste siffran är 15,01%, enligt Holdings.

Afv har tidigare beskrivit det mardrömsliknande tillstånd som blankarna kan komma att ställas inför efter Ilija Batljans drag. En del av SBB:s bostadsportfölj kommer att knoppas av och delas ut till aktieägarna i december 2022, och noteras “så snart som möjligt” men senast i februari 2023.

Det innebär alltså att blankare som har tagit sina korta positioner innan avknoppningen delas ut, och stänger de korta positionerna efter utdelningen, även ligger kort i det nya bostadsbolaget. Om blankarna måste stänga sina positioner under den här “mellanperioden” när det lär vara svårt att få tag på aktier eftersom det nya bolaget fortfarande är onoterat, skulle det kunna leda till en rejäl short squeeze.

Ett sätt att hamna i ett sådant scenario är att stänga de korta positionerna innan innan utdelningen av avknoppningen är ett faktum. Och det är precis vad som verkar ske just nu.

“Blir en turboeffekt”

Bertil Nilsson, fastighetsanalytiker på Carlsquare, säger att en del av kursrusningen absolut beror på att blankarna har börjat stänga sina positioner.

Bertil Nilsson Carlsquare
Bertil Nilsson, fastighetsanalytiker på Carlsquare.

”Jag kan inte säga hur stor påverkan det har, men det är ganska uppenbart att det har bidragit. Det blir en turboeffekt”, säger han och fortsätter.

”Sedan tror jag att Q3-rapporten också påverkade, eftersom det verkar som att SBB kommer klara refinansieringen. Det är åtminstone intrycket som jag fick.”

Bertil Nilsson säger att förutsatt att SBB stänger den 9-miljardersaffär som bolaget aviserade i början av september kommer de ha omkring 10 miljarder kronor i kassan vid årsskiftet. Affären skulle enligt den ursprungliga planen signeras och fastigheten frånträdas natten till i dag, men SBB har inte släppt någon information kring detta under dagen.

Vidare poängterar Bertil Nilsson även att Ilija Batljan var tydlig med att han kommer att fortsätta sälja fastigheter snarare än att minska utdelningen.

”SBB:s aktiekurs var låg före Q3-rapporten. Utdelningen ligger på 1,32 kr, om 5% är en rimlig procentsats för utdelningen så borde kursen snarare stå i strax över 25 kr. På nivåerna som aktiekursen handlades till för några dagar sedan trodde marknaden snarare på halverad utdelning, men tror man att utdelningen inte kommer att sänkas så ska kursen upp.”

Kurskollaps för avknoppningen?

Spekulationerna kring varför SBB egentligen väljer att knoppa av bostadsportföljen har varit många.

”Bostadsavknoppningen skulle kunna få en något bättre värdering än vad SBB har. Sedan skulle Ilija Batljan kunna sälja av sin andel, och dessutom slänger man in grus i maskineriet för blankarna i och med att de ligger korta i två aktier. Det är ganska smart”, säger Bertil Nilsson.

Däremot finns det en risk att det avknoppade bostadsbolagets aktiekurs kan få en tuff start. Flera av storägarna i SBB är fonder, där aktien återfinns både i indexfonder och aktivt förvaltade. För indexfonderna som följer storbolagsindex lär det inte finnas så många andra alternativ än att sälja bostadsavknoppningen, vilket skulle skapa ett säljtryck och pressa aktien nedåt.

Bertil Nilsson tror även att de större aktivt förvaltade fonderna lär vilja göra sig av med avknoppningen. Han menar att det finns andra fonder som kan vilja köpa avknoppningen, men att nettoeffekten troligtvis lutar åt ett säljtryck.

”Det är svårt att veta, men det är det mest troliga”, säger Bertil Nilsson.

Afv har varit i kontakt med förvaltarna till Länsförsäkringar Fastighetsfond och Carnegie Fastighetsfond. LF Fastighetsfond är tredje största ägare i SBB och Carnegie Fastighetsfond kommer på plats 32 i ägarlistan. Båda förvaltarna för respektive fond meddelar att de inte kan svara på huruvida de kommer att behålla eller sälja SBB:s bostadsavknoppning.

Swedbank Robur Fonder ligger på plats 13 i SBB:s ägarlista, där den största potten ligger i fonden Swedbank Robur Kapitalinvest. Förvaltaren till Kapitalinvest, Ulrik Grönvall, kommenterar avknoppningen enligt följande i ett mejl till Afv:

“Jag är positiv till själva avknoppningen, och ser inget hinder för fonden att ha innehav i det. I övrigt kommenterar vi aldrig eventuella investeringsbeslut framåt.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från SPOTLIGHT STOCK MARKET