Efter Fed-beskedet – så agerar nordiska bankerna: ”En bra bit in på 2025”

Flera nordiska banker upprepar sina utsikter vad gäller räntan från Federal Reserve.
Efter Fed-beskedet – så agerar nordiska bankerna: ”En bra bit in på 2025” - swedbank-seb-danske-900
Swedbank, SEB och Danske Bank. Foto: Helena Landstedt/TT, Henrik Holmberg / TT och Linus Sundahl-Djerf/SvD/TT

Federal Reserve behöll målintervallet för styrräntan oförändrat på 5,25-5,50 procent på onsdagskvällen och signalerade samtidigt att det antagligen bara bli en sänkning i år.

Det var sjunde gången i rad som räntan lämnades oförändrad och beslutet var i linje med förväntningarna bland ekonomer på Wall Street.

Räntebanan, i form av medianprognosen, justeras ned och Fed-ledamöterna spår nu endast en sänkning med 25 punkter i år. I mars indikerades tre räntesänkningar i år.

Spår sänkningar

Den så kallade “dot plot” över enskilda ledamöters ränteförväntningar indikerade att kommittén ser en mer aggressiv räntebana för 2025. Nu väntas fyra sänkningar på totalt en procentenheter, upp från tidigare tre sänkningar.

Nordea upprepar i ett morgonbrev att man förutspår en räntesänkning från Federal Reserve i år och då i december.

Danske Bank upprepar att man räknar med en räntesänkning i år och att man därefter räknar med fyra stycken räntesänkningar under nästa år.

“QT diskuterades inte idag, men efter det tidigare beskedet om en långsammare takt från och med denna månad tror vi att QT kommer att komplettera den restriktiva politiken även en bra bit in på 2025”, skriver den danska storbanken.

SEB spår fortsatt på två räntesänkningar under 2024, där den första genomförs i september. Banken har dock en brasklapp. Detta måste nämligen understödjas av ytterligare några månader med gynnsam inflation och/eller tydligare tecken på en försvagad arbetsmarknad.

Även Swedbank upprepar sin prognos om en sänkning i september samt en sänkning i december. För nästa år spår storbanken fyra sänkningar.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Kareby Finans