Swedish Match-ägaren stäms i USA – efter ZYN-succén

Försäljningen av Swedish Matchs vita snus fortsätter rusa på den amerikanska marknaden. Men efter succén kommer rättsprocesserna som ett brev på posten.
De lovande tillväxtförutsättningarna i USA innebär att Swedish Match aktie fortsatt är köpvärd, anser Affärsvärlden i en analys.
Swedish Match, som numera ägs av amerikanska Phillips Morris International, producerar det vita snuset ZYN.

I november 2022 köpte det amerikanska tobaksbolaget Philip Morris International (PMI) Swedish Match för motsvarande 176 miljarder kronor. Hittills har förvärvet varit en succé. Det vita snuset utgör den främsta framgångsfaktorn vars försäljning har ökat med nära 80 % under det första kvartalet 2024. Swedish Matchs märke ZYN står för en majoritet av försäljningen.

Uppsvinget kommer efter att Swedish Match, i svensk ägo, i åratal sökt succén på den amerikanska marknaden.

RÄTTSPROCESSER HOTAR FRAMGÅNGEN

Efter försäljningssuccén möter bolaget nu sin största motgång hittills. Den 17e juni kom beskedet att bolaget tvingas stoppa den amerikanska onlineförsäljningen av ZYN. Bakgrunden är att distriktet Washington D.C utfärdat en stämningsansökan mot PMI. Företrädare för distriktet menar att bolaget har brutit mot regional lagstiftning som förbjuder försäljningen av smaksatta nikotinpåsar.

Den nätbaserade försäljningen pausas under tiden företaget genomför en analys av sina försäljningskedjor och planeras att återupptas under de närmsta veckorna. Enligt företaget utgör onlineförsäljningarna dock en mycket liten del av av den totala försäljningen.

Redan sedan tidigare handskas PMI med stämningsansökningar. I bolagets senaste kvartalsrapport beskrivs fyra stämningar relaterade till försäljningen av ZYN – bara under mars och april. Bolaget anklagas bland annat för att medvetet ha skapat en farlig produkt som de på ett olagligt sätt marknadsfört till minderåriga. Stämningarna hävdar också att bolaget misslyckats med att kommunicera de potentiella risker som medföljer en konsumtion av produkten.

En av stämningarna hanteras av advokatbyrån Schlesinger Law Offices PA som tidigare framgångsrikt stämt en annan tobaksjätte, Altria Group. Den stämningen rörde e-cigaretter och varumärket Juul Labs och slutade med en förlikning värd $235 miljoner.

Läs mer: Jättesuccé för Swedish Match i amerikansk ägo: ”Guds hand masserar”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från Spotlight Stock Market