Efter avblåsta Northvolt-ordern: BMW ska tillverka batterier på tre kontinenter

Tyska fordonstillverkaren BMW planerar att etablera fem nya monteringsanläggningar på tre kontinenter för att tillverka sjätte generationens högspänningsbatterier. Det framgår av ett pressmeddelande.
Efter avblåsta Northvolt-ordern: BMW ska tillverka batterier på tre kontinenter - Germany IAA Exhibition
Batterierna ska användas till BMW:s nya elbilsplattform Neue klasse. Foto: AP

BMW bygger just nu batterianläggningar i Tyskland, Ungern, USA, Mexiko och Kina. Produktionen sprids ut för att säkerställa att produktionen kan fortsätta även vid oväntade politiska eller ekonomiska händelser, uppger bolaget.

“Närheten mellan batteriproduktion och fordonsproduktion är en del av vår strategi”, säger Markus Fallböhmer, senior vice president för batteriproduktion vid BMW AG, i en kommentar.

I ett pressmeddelande skriver BMW att de nya högspänningsbatterierna är en central komponent i bolagets satsning på den nya elbilsplattformen “Neue Klasse”.

Avblåst Northvolt-order

Så sent som i juni drog BMW tillbaka en batteriorder från Northvolt som uppgick till 22 miljarder kronor. Bakgrunden uppgavs då vara den svenska batteritillverkarens förseningar enligt källor till tyska Handelsblatt. Men BMW gav en annan förklaring.

”Northvolt och BMW har gemensamt valt att fokusera Northvolts aktiviteter på målet att utveckla nästa generations battericeller”, sa en talesperson på fordonstillverkaren.

Läs ocksåTyska delstaten tagen på sängen av Northvolt-beskedet: ”Mycket överraskade”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från AMF
Annons från AMF