Vindkraft
Efter auktionsfiaskot: Danmark subventionerar vindkraft till havs
![Efter auktionsfiaskot: Danmark subventionerar vindkraft till havs - denmark-wind](https://www.affarsvarlden.se/wp-content/uploads/2025/02/denmark-wind-900x600.jpg)
Det var i slutet av förra året som budtiden för att bygga minst 6 gigawatt (GW) havsbaserad vindkraft i Danmark gick ut.
Tanken var att den havsbaserade vindkraften skulle användas både för inhemsk elkonsumtion och för att producera vätgas till den tyska industrin via en pipeline.
Men när datumet för auktionen gick ut den 6 december hade inga vindaktörer nappat på erbjudandet. Sedan tidigare har planerna på en vätgaspipeline slopats på grund av låg efterfrågan.
Svenska Vattenfall var en av intressenterna för att bygga ny havsbaserad vindkraft utanför Danmarks kust, men drog sig ur på grund av att investeringen inte kunde räknas hem.
”Det är en mycket stor besvikelse och inte det som var förväntningen när vi ingick havsvindavtalen”, uppgav Danmarks energiminister Lars Aagaard då i en kommentar.
![Vattenfall logga](https://www.affarsvarlden.se/wp-content/uploads/2021/07/sdlxneIjbSCJas-nh-900x600.jpg)
”Mer attraktiva villkor”
Men i fredags kom den danska regeringen med nya besked.
Regeringen har beslutat att inte gå vidare med upphandlingen av de 3 GW havsbaserad vindkraft som planerades i Kattegatt. I stället ska den danska regeringen våren 2026 göra ett nytt försök att attrahera investerare för en ny upphandling av 2–3 GW havsbaserad vindkraft.
Den nya upphandlingen ska ske på “mer attraktiva villkor”, sa Lars Aagaard på en pressträff. Samtidigt konstaterade han att regeringen också är beredd att gå in med omfattande statliga stöd för att de projekten ska bli av.
De exakta upphandlingsramarna presenteras när de danska politikerna har haft en “marknadsdialog” för att undersöka varför auktionen i december misslyckades, rapporterar danska nyhetssajten Energy Watch.
”Omständigheterna för havsvind i Europa har förändrats markant på relativt kort tid med bland annat stora pris- och räntehöjningar”, sa Lars Aagaard.
”Tio gånger mer resurser”
Att de här projekten nu delvis pausas och att den danska staten ska gå in med ytterligare subventioner förvånar inte Morten Springborg, energispecialist på kapitalförvaltaren C Worldwide Asset Management och tidigare rådgivare till den danska regeringen.
”Om du har en energianläggning som kräver tio gånger mer resurser än andra former av elproduktion så kommer kostnaderna att öka för de här anläggningarna när råvaror, energi och kapital blir dyrare. Det är anledningen till att omställningen till förnybar energi har stött på betydande utmaningar de senaste två åren”, säger Morten Springborg till Affärsvärlden.
![](https://www.affarsvarlden.se/wp-content/uploads/2024/09/Morten-03-900x600.jpg)
Här spelar den så kallade kannibaliseringseffekten en stor roll. Den innebär att lönsamheten för stora väderberoende kraftslag sjunker, eftersom de ofta producerar för fullt samtidigt.
”Det leder till ett fall i marknadsvärdet för dessa anläggningar. Den tidigare danska auktionen för 6 GW misslyckades eftersom det utan avsättning för vätgas inte finns något behov av mer vind- eller solel på grund av kannibaliseringseffekten”, säger Morten Springborg.
”Aldrig generera avkastning”
För att komma till rätta med vätgasfrågan meddelade även den danska regeringen att den går in med 15,5 mdr DKK för att stötta byggandet av en nedgrävd vätgasledning från Esbjerg I Danmark ner till tyska gränsen. Ledningen planeras att tas i drift i slutet av 2030.
Det är dock tveksamt om projektet kan lyckas, menar Morten Springborg.
”Omvandlingsförlusterna från vindkraft vid elektrolys och de höga kostnaderna för att bygga pipelinen och transportera vätgasen, innebär att denna investering aldrig kommer att kunna generera avkastning. Det är därför som det privata kapitalet kräver att den offentliga sektorn går in och erbjuder garantier”, säger han.
Den danska regeringen meddelade också att den inte går vidare med projektet “Energiö Bornholm”, där havs- och landbaserad vindkraft skulle producera stora mängder el för bland annat e-bränslen.
“De nödvändiga ramarna är inte på plats för att inleda nästa fas av Energiö Bornholm. När en ny tysk regering är på plats inleds en dialog om hur Danmark kan bidra till den tyska efterfrågan på grön el”, uppgav energiministern Lars Aagaard.
Läs också: Bakslag för grön vätgas – nästan var fjärde projekt skrotades 2024
Läs också: Vindkraftschefen räds inte förlusterna i branschen: ”Lärt sig läxan”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.