Handelsbanken Fonder
Efter anklagelserna mot elbilsjätten – så agerar Handelsbanken
"Vi har nu inlett en dialog med BYD för att undersöka uppgifterna", skriver banken till Afv.
I förra veckan publicerades flera uppseendeväckande fotografier från en byggarbetsplats i Brasilien. På dem syns smutsiga sovsalar med rader av våningssängar utan madrasser. Där bodde arbetare – på plats för att bygga en fabrik åt den kinesiska elbilsjätten BYD.
Fotona publicerades av Brazil’s Labor Prosecutor’s Office, Brasiliens motsvarighet till Arbetsmiljöverket, som utreder byggarbetsplatsens ägare BYD och dess entreprenör Jinjang.
Myndigheten beskriver dess arbetsförhållanden som “slavliknande” med “orimligt” långa arbetstimmar, i bland sju dagar i veckan. Enligt uppgifter till nyhetsbyrån Reuters går de så långt som att säga att arbetarna är offer för människohandel.
Handelsbanken har inlett dialog
Samtidigt finns en svensk fond med cirka 654 Mkr investerat i BYD, via sitt aktieinnehav. Det är Handelsbankens aktivt förvaltade Hållbar Energi som ska ha ett “renodlat fokus på hållbarhet”.
Om anklagelserna mot BYD stämmer skulle det dock innebära att fondens i nuläget fjärde största innehav låter anställda jobba under slavliknande förhållanden.
“Vi tar frågor om arbetsrätt och mänskliga rättigheter på största allvar. Vi har nu inlett en dialog med BYD för att undersöka uppgifterna”, svarar Handelsbanken via sin pressansvarige Jakob Palmgren när Affärsvärlden hör av sig.
BYD-chef ska ha anklagat “utländska krafter”
Den 7 januari är ett möte inplanerat mellan åklagaren och bolagen, för att diskutera ett potentiellt avtal.
Tills dess har BYD och Jinjiang gått med på att flytta de 163 anställda till ett hotell, i väntan på en överenskommelse om att avsluta deras kontrakt.
Jinjiang har dock motsatt sig anklagelserna och kallat det hela för ett missförstånd.
BYD sade inledningsvis att man klippt banden med entreprenören, men senare ska en chef på företaget i stället ha anklagat “utländska krafter” och vissa kinesiska medier för att “avsiktligt smutskasta kinesiska varumärken”.
Handelsbanken Hållbar Energi
Fonden grundades 2014 och förvaltas aktivt av Patric Lindqvist.
Den 30 november i år uppgick fondförmögenheten till 14,5 mdr kr.
Samma datum låg fondens utveckling på -6,8, medan jämförelseindexet (S&P Global Clean Energy Net TR) hade en positivt utveckling på 12,18.
Fem största innehaven är i följande ordning: Bakkafrost, First Solar, Prysmian, BYD och Iberdrola.
Källor: Handelsbanken och Avanza.
Läs mer:
Handelsbankens hållbarhetsfond ratar svenska innehav – förvaltaren: ”Inte busenkelt”
WWF kritiserar Handelsbanken för laxinnehav i fonden ”Hållbar energi”
Volvo Cars kan gå miste om miljarder – om biljättarna lyckas sänka utsläppskrav
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.