Efter Afv:s granskning – FI varnar Marginalen Bank

Efter att Afv rapporterat om Marginalen Bank och ägaren Ewa Glennows kreditaffärer 2020, inledde Finansinspektionen den granskning som nu resulterat i en varning för banken. Ewa Glennow avgår som VD.
Efter Afv:s granskning – FI varnar Marginalen Bank - Ewa-Glennow-Marginalen-Bank
Ewa Glennow, Marginalen Bank AB ägare och avgående VD. Foto: Marginalen Bank.
Affärsvärlden den 2 april 2020

Affärsvärlden avslöjade i en serie artiklar under 2020 hur Ewa Glennow, VD och ägare till Marginalen Bank AB, hanterade transaktioner mellan banken och andra bolag i företagsgruppen hon också äger, Esco Marginalen AB.

I gruppen ingår bland annat bolag som förvärvar förfallna fordringar, det vill säga lån där långivarna ligger efter med betalningen.

Om långivaren inte betalat på 90 dagar eller mer är lånet ett så kallat Non Performing Loan (NPL) – eller “nödlidande lån” som Finansinspektionen kallar dem i måndagens varning.

För en bank är det dyrt att hålla sådana lån på balansräkningen. Banken kan bli av med sina NPL-portföljer genom att sälja dem till bolag med affärsidé att hantera sådana lån.

Tredje gången gillt för Marginalen Bank AB

I måndagens beslut om att tilldela banken en varning skriver FI att man redan 2009 och 2011 beslutade om sanktioner mot Marginalen Bank AB.

Då som nu avser kritiken specifikt hantering av krediter till bolag med nära koppling till Ewa Glennow.

Enligt FI ska Marginalen Bank AB nu göra vissa ändringar i ledningen för banken och andra bolag i företagsgruppen Esco Marginalen AB.

Bland annat ska Ewa Glennow avgå som VD för banken.

Läs mer: Glennow gör fler affärer finansierade av bankkunderna

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.