ECB vill åtgärda överskottslikviditet i banksektorn

Europeiska centralbanken, ECB, förbereder sig för att snart börja diskutera hur man ska åtgärda den enorma summan av överskottslikviditet som cirkulerar i bankerna, med höjda reservkrav som en möjlig första åtgärd.
ECB vill åtgärda överskottslikviditet i banksektorn - emu-eurozonen-ecb-700_binary_6960958.jpg
ECB

Det uppger sex källor för Reuters.

Enligt källorna kommer frågan troligtvis tas upp vid ECB:s nästa möte i Aten i oktober. Frågan markerar ett nytt skede i ECB:s kamp mot inflationen, då centralbanken nu tar ett nytt sikte och fokuserar på de enorma summor man pumpat in i banksektorn genom obligationsköp de senaste åren.

Ett stort överskott av likviditet minskar effekten av räntehöjningar och leder till stora räntebetalningar och förluster för vissa centralbanker.

Diskussionen kring hur man ska minska överskottslikviditeten kommer att fokusera på tre områden. Dels den mängd reserv som banker måste hålla inom ECB, men även avvecklingen av obligationsköpsprogram samt en ny ram för att styra kortfristiga räntor.

En talesperson för ECB har avböjt att kommentera kring frågan, uppger nyhetsbyrån.

Flera beslutsfattare uppges föredra att höja reservkraven från 1 procent av kundens insättningar till en siffra närmare 3 eller 4 procent, enligt källorna. Detta skulle i sin tur minska hur mycket ECB och euroområdets 20 nationella centralbanker betalar i ränta på insättningar, vilket lett till stora förluster.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Spotlight Group
Annons från SciBase