ECB:s besked: Nollränta fram till och med första halvåret 2020

Europeiska centralbankens råd beslutade vid torsdagens möte att lämna räntorna oförändrade, men lovar också att hålla dem oförändrade längre.
ECB:s besked: Nollränta fram till och med första halvåret 2020 - mario-draghi-700_binary_6961039.jpg

Styrräntan – lägsta anbudsräntan vid refinansieringsförfarandet – ligger därmed kvar på 0,00 procent. Depositräntan lämnades oförändrad vid -0,40 procent.

Det meddelade ECB vid en telefonkonferens.

I Reuters enkät väntade sig samtliga 100 bedömare att ECB skulle lämna depositräntan oförändrad. Samtliga spådde även oförändrad refinansierings- och utlåningsränta.

Refinansieringsräntan ändrades senast den 10 mars 2016, då den sänktes med 5 punkter till 0,00 procent. Depositräntan ändrades också senast den 10 mars 2016, då den sänktes med 10 punkter till -0,40 procent.

ECB-rådet ändrar den framåtblickande guidningen och räknar nu med att räntorna kommer att vara oförändrade åtminstone till och med första halvåret 2020, och i varje fall så länge som det är nödvändigt för att säkra att inflationsutvecklingen konvergerar uthålligt mot nivåer som ligger under, men nära, 2 procent på medellång sikt.

Tidigare talade ECB om oförändrad ränta åtminstone till slutet av 2019.

ECB upprepar samtidigt guidningen om återinvesteringarna.

“Rådet avser att fortsätta återinvestera, till fullo, de förfallande obligationerna som köpts under köpprogrammet under en utdragen period efter den första räntehöjningen från ECB, och i vart fall så länge som det krävs för att till fullo bibehålla gynnsamma likviditetsvillkor och en riklig nivå av penningpolitisk stimulans”, skriver ECB.

Vad gäller de nya långa lånen, TLTRO3 som startar i september, skriver ECB att villkoren kommer att följa refiräntan med ett påslag på 0,1 procentenheter under respektive löptid. För en del av lånen kommer däremot räntan att kunna bli lägre och följa depositräntan med ett påslag på 0,1 procentenheter.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från SciBase