Ebner chockad – kräver besked från ABB

ABBs största ägare, finansmannen Martin Ebner, blev tagen på sängen av beskedet om miljardfallskärmarna till Percy Barnevik och Göran Lindahl. ”Jag blev chockad. Vi kan inte förstå det, nivåerna är helt irrationella", säger Ebners talesman Kurt Schiltknecht som nu kräver att ABB lägger fram all information om hur avtalen kommit till.

Ebners BZ Group är ABBs enskilt största ägare med över 10 procent av aktierna. Han ökade innehavet krafigt i början av 2001 och har därmed förlorat mångmiljardbelopp på det senaste årets kursras. Sedan våren 1999 sitter Martin Ebner även i ABBs styrelse. Men trots det kom dagens avslöjande som en total överraskning.

“Vi visste ingenting om det här”, säger Kurt Schiltknecht till Ekonomi24.

Han är djupt kritisk till ersättningsnivåerna som han kallar “irrationella”.

“Min känsla är att 85 miljoner franc (till Göran Lindahl, reds. anm) verkligen inte är ett belopp du kan få när du lämnar ABB i det skicket det befann sig år 2000”, säger han.

“Vad som gör mig oroad, är att styrelsen säger sig vara otillfredsställd med hur det här gått till. Det indikerar att någonting gått fel och att styrelsen inte känt till hur avtalens tecknats”, säger Kurt Schiltknecht som kräver besked:

“Jag vill veta vem som har gjort de här programmen, när, varför och på vilka grunder”.

BZ Group äger också 11 procent i Wallenbergs maktbolag Investor, som var största ägare i ABB undeer den tid avtalen skrevs.

Även Investor valde sent på onsdagen att bryta tystnaden om Barnevikaffären. Jacob Wallenberg, vice ordförande i Investor och styrelseledamot i ABB i tre år säger i ett uttalande:

“Jag är av den klara uppfattningen att kompensations- och förmånsprocesser ska diskuteras aktivt i styrelserna. Inom Investor har vi därför under senare år medverkat till att utveckla en praxis att inrätta särskilda kompensationskommittéer, vilket också gjorts i ett stort antal företag. När det gäller den process som initierats av styrelsen i ABB kan jag inte ge någon ytterligare kommentar innan diskussionerna är slutförda”.

Efter avslöjandet spekuleras det i att den offentliga uthängningen av Barnevik och Lindahl är Martin Ebners hämnd för den röra som de lämnat efter sig, och för att styrelsen blivit förd bakom ljuset bland annat när det gäller storleken ABBS gigantiska skadestånd för asbest.

Men det avvisar Kurt Schiltknecht.

“Det här har ingenting med ABB att göra. Martin Ebner har arbetat länge för att även schweiziska företag ska leva upp till internatioenlla corporate governance regler där lönerna är offentliga. Vi hoppas att det här ska leda till en debatt så att vi får en förändring”, säger han.

ABBs rapport blev ännu en kalldush för aktiemarknaden med ett regn av nya miljardnedskrivningar och en balansräkning full av svarta hål. Men samtidigt kom signaler om att rörelsen börjat kvickna till. Kurt Schiltknecht väljer att se till det positiva.

“ABB ser ut att vara på rätt spår. Bolaget borde få en möjlighet att utvecklas under några år nu”, säger han.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.