Nyemission
EasyFills nyemission: Stukad aktiekurs och bristande kommunikation
Spotlightbolaget EasyFill, som säljer hyllösningar som ska effektivisera påfyllningen av varor i butiker, har beslutat om en företrädesmission som kan tillföra bolaget 23,7 Mkr innan emissionskostnader.
Cirka 48% av emissionen omfattas av teckningsförbindelser från VD Tobias Sjölander, delar av styrelsen samt en av de större aktieägarna – Björn Rodeholt. Pengarna kommer att användas för att kvitta lån till nämnda personer om cirka 11,3 Mkr.
Teckningskursen är satt till 0,20 kr/aktie. Under torsdagen föll aktien med 45% och stängningskursen var 0,214. Poängen med en investering är att tjäna pengar. Om aktien handlas ner till teckningskursen finns det inga skäl för befintliga ägare att delta i emissionen.
Inga rådgivare = låga emissionskostnader
EasyFill väljer att genomföra emissionen utan några rådgivare. I stället tar de hjälp av kunskap från bolagets styrelse, vilket gör att emissionskostnaderna landar på synnerligen låga 300 Tkr. Det är klart positivt att minska kostnadssvinnet i en emission för att kunna återinvestera så mycket som möjligt i bolagets finansiella ställning och utveckling.
Inga rådgivare = bristande kommunikation
Kanske är det samma frånvaro av rådgivare som gör att kommunikationen i bolagets pressmeddelande om emissionen haltar. Bolaget har exempelvis inte konkretiserat vad emissionslikviden ska användas till förutom att kvitta lån. Det framgår inte vad de återstående 12,1 Mkr (netto) är öronmärkta för. Att utelämna detta får betraktas som bristfällig kommunikation.
Tidsplan för EasyFills företrädesemission
5 september | Publicering av memorandum |
5 september | Sista dag med rätt att delta i emissionen |
6 september | Första dag utan rätt att delta i emissionen |
7 september | Avstämningsdag |
11 – 20 september | Handel i teckningsrätter |
11 – 25 september | Teckningsperiod |
Efter att Afv varit i kontakt med VD Tobias Sjölander meddelar han att han håller med om att denna information borde tydliggjorts i pressmeddelandet.
“Enig, borde ha varit tydligare i motivet men finns i IMet (informationsmemorandum. Affärsvärldens anm.) som släpps den 5 september 2023″, skriver han i en kommentar, där han informerar om att återstående likvid kommer gå till att kvitta ett lån på 5 Mkr, samt löpande kostnader för marknadsföring och försäljning.
Afv noterar också att en del av motivet till företrädesemissionen återfinns i Tobias Sjölanders VD-kommentar långt ner i pressmeddelandet om villkoren.
“Jag får ibland frågor om varför vi inte själva köper mycket mer aktier, om det nu är så att vi verkligen tror på det här företaget och dess produkter. Svaret är att med nya köp av “begagnade aktier” tillförs inga nya pengar till verksamheten. Därför kommer vi i stället i samband med företrädesemissionen att konvertera ägarlån mot aktier. På så vis stärker vi företagets balansräkning och signalvärdet av detta bör uppfattas som större än en mindre insiderhandels-post”.
Att insynspersoner vill öka sitt skin in the game genom emissionen är positivt, samtidigt borde den informationen framgått i delen av pressmeddelandet som rör motivet.
Tobias Sjölander håller inte med om att det ingår i syftet med emissionen.
“Det var ej det syfte som jag poängterade utan jag vill lyfta fram att det är viktigare att vi ägare konverterar lån än att köpa begagnade aktier. Konvertering innebär att vi stärker företagets balansräkning och syftet är ej att öka insynspersoners innehav”, skriver han.
EasyFill har inte heller i sin tidsplan meddelat när de kommer meddela utfallet i emissionen, eller hur de fastställt teckningskursen.
Apropå att det inte finns någon dag angiven för när utfallet ska publiceras, skriver Sjölander:
“Finns inget skäl till att vi ej har med det, men vi tar med oss det. Enligt tidsplan ska vi meddela utfallet den 28 september”.
Här hade en finansiell rådgivare kunnat vara behjälpliga med att strukturera innehållet i kommunikationen på ett tydligare sätt.
Artikeln har uppdaterats med svar från Easyfills VD Tobias Sjölander.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.