East Capital tar Ryssland med storm

Det okända och unga gänget bakom East Capital i Stockholm har på kort tid seglat upp som en av världens mest framgångsrika investerare i Ryssland. Sedan starten 1998 har fonderna nästan tiofaldigats i värde. Grundarna är på väg att bli stormrika.

På East Capitals kontor på fjortonde våningen i ett av Kungstornen i Stockholm är utsikten formidabel åt alla väderstreck. Men det är österut som blickarna riktas hos de 62 anställda på firman, som på kort tid blivit en av Sveriges absolut största privatägda fondförvaltare och en faktor att räkna med i Stockholms finansvärld.

Med runt 17 miljarder kronor under förvaltning är East Capital också en av de största investerarna i det gamla Sovjet-unionen och Östeuropa och både antalet investerare och förvaltat kapital växer snabbt. I dag har fonderna runt en kvarts miljon investerare och det är nästan legio att ryssar och östeuropéer i väst liksom västlänningar som bor österut eller har affärer där också investerar i East Capitals fonder.

– Runt hälften av pengarna kommer från utlänningar. Det är till exempel populärt bland östeuropeer som flyttat att investera hos oss, säger Peter Elam Håkansson, fondbolagets grundare och störste ägare.

Men det har inte alltid gått lika bra som de senaste åren. När Peter Elam Håkansson startade East Capital 1997 var det mot bakgrund av de fantastiska möjligheter han sett i det Ryssland och Östraeuropa som nyligen öppnats upp både politiskt och ekonomiskt. Som aktie- och analyschef på Enskilda Securities hade han rest runt i regionen och dragit i gång bevakning för Enskildas del. Men han ville mer än så.

Tillsammans med fem kompanjoner drog han i gång East Capital i november 1997 i ett samarbete med Matteus Fondkommission som också fick 40 procent i det nya bolaget. I dag har både Matteus och tre av grundarna försvunnit ur bolaget. En som finns kvar är dock Kestutis Sasnauskas som Håkansson upptäckte när han intervjuade baltiska studenter som fått studera på Handelshögskolan i Stockholm.

Sasnuaksas fick så småningom hand om Enskildas analys i de baltiska länderna under ledning av Håkansson. En annan är marknadschefen Karine Hirn från Frankrike som nyligen kommit till Stockholm när East Capital drog i gång. Hon hade tidigare basat för den svenskägda banken KB Eastbridge Bank.

I dag finns det fem delägare i East Capital Holding som är koncernbolaget. Håkansson har indirekt knappt 50 procent av aktierna via ett holdingbolag som ägs med de två andra grundarna, som är de två näst största ägarna. Resten ägs av fyra andra nyckelpersoner i bolaget.

– Jag tycker det är viktigt med delägarskap och att bolaget ägs av de som jobbar där. Någon fundering på bredare ägarspridning finns inte, säger Håkansson.

När East Capital kom till 1997 skulle det erbjuda finansiella förvaltnings- och rådgivningstjänster med fokus på Östeuropa. Den ryska aktiemarknaden hade börjat tappa redan under 1997 och i maj 1998 startade East Capital sin första fond, Rysslandsfonden. Då hade marknaden tappat 60 procent sedan augusti året innan.

– Vi tyckte ju egentligen att det var perfekt timing att komma i gång i det läget, säger Håkansson.

I själva verket kunde timingen knappast ha varit mer olycklig. Efter att fonden startades sjönk den ryska marknaden med ytterligare 95 procent och hela Östeuropa fick en dödskallestämpel på sig. Utländska investeringar fick ett tvärstopp. Utlänningar som arbetade där packade och reste hem och många utländska företag drog sig ur.

Hos East Capital var det också tufft. Många investerare drog sig ur fonden och Matteus Fondkommission hoppade också av. Småspararna visade sig dock ha betydligt mer is i magen och tilltro till regionen än de större spelarna.

– 100 procent av de institutionella investerarna försvann från fonden under krisen men bara fem procent av småspararna. Det var en riktigt tuff tid då vi gick utan lön och jobbade för fullt för att överleva, säger Karine Hirn som förutom grundare också är delägare i firman.

Ett sätt att övervintra var att jobba med corporate finance-affärer för svenska företag som sökte efter möjligheter österut. Det var till exempel East Capital som hjälpte Telia att köpa in sig i Telekom Invest som senare kommit att utvecklas till Telia Soneras position som största ägare i den ryska mobiloperatören Megafon.

För de investerare som stannade kvar i fonden, eller var framsynta nog att kliva in då, har utvecklingen sedan dess varit spektakulär. Fonden startade på 100 maj 1998 och nådde botten på 17 senare samma år. I dag står en andel i fonden i 817.
East Capitals fonder har under många år varit de Rysslands- eller Östeuropafonder som gått bäst och East Capital har knipit flera utmärkelser för bästa fond och förvaltare både i Sverige och internationellt. Stommen i utbudet utgörs av de fyra stora breda aktiefonderna som inriktar sig på lite olika delar, som Baltikum eller Ryssland.

Sedan har det tillkommit ett antal mer specialiserade fonder som riktar sig främst till institutioner eller förmögna privatpersoner. Minsta investering är rätt hög och det är heller inte lika lätt att sälja andelar. Dessutom ser avgifterna i de fonderna mera ut som i hedgefonder med en fast avgift på två procent per år och sedan 20 procent av avkastningen över en viss nivå. Här finns den nya fastighetsfonden med inriktning på Baltikum och Beringfonderna som investerar i Ryssland och Ukraina. De investerar i lite mindre och medelstora bolag som är på börsen eller som är på väg dit.

Dessutom finns en riskkapitalfond som startades 2002 och enligt Håkansson kommer East Capital sannolikt att fortsätta med private equity med nya fonder framöver. Dagens fond är på i sammanhanget blygsamma 85 mkr.

Nu stundar också en expansion ut i Europa för att få fler européer att investera österut. I dag finns man i ett par länder inom EU som Holland och de nordiska länderna. Målet är att distribueras i alla EU-länder och en viktig anhalt är Frankrike där man nyligen öppnat kontor.

– Den stora utmaningen just nu är att nå ut i Europa och det handlar mycket om byråkratiskt krångel säger Karine Hirn som är marknadschef. Närvaro och distribution på fler marknader kommer också kräva fler små lokala kontor framöver. Expansionen märks också i organisationen. Just nu är East Capital ute och söker 20 nya medarbetare, allt från analytiker till en specialist på power point.

– Vi har mycket dragningar varenda kväll över hela Europa. Det är många marknader och hela tiden nya siffror och många olika språk så vi måste ha någon som håller ihop det där, föklarar Håkansson.

Men basen och själva verksamheten kommer även framöver att ligga i Stockholm där den absoluta merparten av de anställda också kommer att finnas. Framgångarna för East Capital och det faktum att det finns flera andra duktiga konkurrenter inom Östeuropafonder i Stockholm som Alfred Berg, HQ och Robur har gett Stockholm rollen som ett viktigt finansiellt centrum för Östeuropa.

– Stockholm har blivit ett naturligt och viktigt stopp för bolag i Ryssland och Östeuropa för att besöka investerare och när man är ute och söker kapital. Dessutom är flygförbindelserna härifrån österut mycket fler och bättre än på många andra håll, säger Håkansson.

Trots den fenomenala framgång som både ekonomierna och marknaderna haft runt om i Östeuropa de senaste åren så ser Håkansson och hans kollegor fortsatt bra möjligheter. Risken att investera i Ryssland och Östeuropa är överdriven och har också minskat, säger Håkansson. Möjligheterna till klipp för analysintensiva investerare som East Capital finns också kvar.

– Fyndens tid är inte förbi. Det är fortfarande stor skillnad mellan bolag i samma bransch och det gör att det finns gott om möjligheter till bra investeringar. Det finns också en stark underliggande tillväxt, säger Håkansson.

Han pekar också på att olika typer av konsumentinriktade bolag får alltmer utrymme i både ekonomin och finansmarknaden. Det beror på ett ökat och kanske framför allt breddat välstånd samtidigt som inhemska konsumentvaruföretag lyckas hävda sig mot de internationella bjässarna. Håkansson drar fram några favoritexempel på den trenden som ketchuptillverkaren Baltimore som levererar hälften av all ketchup i Ryssland samt att tre av världens tio största juiceproducenter finns i Ryssland.

Den typen av ofta entreprenörsledda företag söker sig nu allt oftare till börsen och det gör att det dyker upp nya spännande möjligheter vid sidan av de mer kända bolagen inom olja, gas och andra råvaror.

En skillnad mot många bolag i väst är även att balansräkningarna för det mesta är i stort sett skuldfria och att ambitionen är att dela ut alla pengar som inte behövs i bolaget till aktieägarna. Det gör att direktavkastningen ofta är mycket hög på östeuropeiska bolag.

Kärnan i East Capitals filosofi är analysen och allra helst en fundamental sådan med mycket direkt kontakt med bolagen. Förvaltarna och analytikerna gör tillsammans runt 500 företagsbesök under ett år och är normalt ute och reser ett par dagar i veckan i de områden de bevakar. Det faktum att de anställda också representerar 18 olika nationaliteter är viktigt både för kompetensen och förståelsen för de marknader man arbetar på, framhåller Håkansson. Det här liksom att de stora fonderna är öppna och tillgängliga för en bredare publik har varit viktigt för framgångarna.

Ett annat lite mer ovanligt drag av East Capital är de uppskattade resorna för investerare. Tre gånger per år arrangerar man konferenser där bolag man investerat i presenterar sig och det görs företagsbesök. När man besökte Gazprom var det till exempel den största delegationen de tagit emot någonsin.
______________________________________________________________

Partner och delägare

Karine Hirn, 33 år
En av extremt få fransyskor som behärskar både ryska och svenska. Var med och grundade East Capital efter att ha drivit svenska KB Eastbridge Bank i tre år. Har också jobbat på en rysk bank i Nizjnij Novgorod. Studier i både Lyon, Paris, Moskva och på svenska handelshögskolan i Helsingfors. Marknadschef. 13% i East Capital.

Kestutis Sasnauskas, 32 år
Litauer som var med och startade firman. Håkansson tog in honom på Enskildas analys och tog sedan med honom när East Capital skulle startas. Har varit inblandad i flera av de företagsaffärer East varit rådgivare till. Studerade i Vilnius, på Gotlands universitet och på Handels i Stockholm. Basar för riskkapitalfonden. Äger 27% av East.

Peter Elam Håkansson, 43 år
Grundade East Capital 1997 då han hoppade av som analys- och aktiechef på Enskilda Securities. Pluggade på Handels i Stockholm och i Frankrike. Håller fortfarande på att lära sig ryska. “Men det är inte lätt att hinna med när man har fru och fyra barn”. Chefsförvaltare och ordförande, 49-procentigt delägande.

Justas Pipinis, 32 år
Anställdes 2000 för att dra i gång riskkapitalfonden och blev vd för fondbolaget 2002. Pipinis studerade i Vilnius och på universiteten i Stockholm och på Gotland. Innan East Capital drev han innovationprojekt för Siemens Business Services i Sverige. Vd för fondbolaget. 6% i East.

Aivaras Abromavicius, 29 år
Litauer som kom till East Capital 2002 från jobbet som aktiechef på Baltikums största bank, Hansabank. Har också jobbat som tradingchef på Brunswick Emerging markets. Studerat på Concordia University i Litauen och i USA. 5-procentigt delägarskap.
______________________________________________________________

EAST CAPITAL
Miljoner kronor 2004 2003
Omsättning 157 45
Resultat e finanansnetto 47 11
Utdelning 15 8
Bolaget är toppbolag till alla delar av koncernen, inklusive de fonder som är baserade utomlands. Alla avgifter och vinstdelning (carried interest) går in i bolaget. Utdelningarna investeras i de egna fonderna.
I East Capitals investeringskommitté sitter Carl Bildt, Bengt Dennis och Örjan Berner som varit ambassadör i Moskva.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF
Annons från AMF