E24 listar: Årets bästa aktier
Bland bolagen över 10 miljarder kronor i börsvärde önskade de flesta att de haft tobaksbolaget Swedish Match i sin portfölj. Under det första halvåret var den defensiva aktien precis vad placerarna sökte efter när konjunkturen försvagades och frågetecknen kring många bolags finansiella situation duggade tätt. Swedish Matchs stabila intjäning, feta marginaler men också ocykliska tillväxt attraherade och skickade upp aktien högst upp bland de stora bolagen.
Till de etablerade tillväxtkanonerna hör Hennes & Mauritz. Efter ett mellanår 2000 gjorde klädkedjan en strålande come-back med en ny öppnare kommunikationsstil, frånvaro från modemissar och försäljningstillväxt på 20 procent. Aktiemarknaden lyfte på hatten.
Nobel Biocare fanns med uppe i kurstoppen redan i fjol. God efterfrågan på tandimplantat och starka resultat höjde aktien. En ledningskris i augusti såg ut att sätta punkt för den starka kursutvecklingen men med nytt manskap på plats har krisen för dentalbolaget i aktiemarknadens ögon blåst över. De nostalgiska placerarna med förkärlek för klassiska svenska företag som SCA, SKF och Electrolux skördade också framgångar. Speciellt skogsaktier var konkurrenskraftiga placeringsalternativ. Både sencykliska mjukpappersbolaget SCA och utdelningsmaskinen, uppköpskandidaten och sedemera också uppköpta Assidomän gick starkt.
Den som var selektiv inom verkstad kunde också hitta vinnare. SKF överraskade gång på gång analytikerna med inte fullt så dåliga resultat som de hade förväntat sig. Under 2001 kom även aktiemarknaden till insikten att Electrolux-aktien hade tryckts ned för långt året innan. Samma tema gällde Autoliv. Flygplanstillverkaren Saab, som fick flera order under året, var en annan verkstadsaktie som gick starkt.
De som under nyårshelgen måste räkna in förluster kan med stor sannolikhet skylla på en bransch – telekom. Sex av de tio storbolagen på förlorarlistan har någon koppling till telekomindustrin. Utrustningsleverantörerna Ericsson och Nokia har direkt lidit av lägre efterfrågan och försäljningen än väntat. Men även ledningarna för Industrivärden och Investor, med stora innehav i Ericsson, kan peka på telekom som förklaring till aktiernas usla kursutveckling.
Finansaktierna, OM och Skandia, kan också lägga skulden på IT- och telekomaktierna. Skandia-aktien styrs av hur försäljningen av sparprodukter går, något som är länkat till utvecklingen på den amerikanska teknikbörsen Nasdaq som i sin tur påverkas av just det – telekom- och IT-aktierna. Även Stockholmsbörsen brukar följa i Nasdaqs fotspår och därmed avgöra hur ägaren OM går på börsen.
Två bolag som grävde sin egen grav under året var Skanska och ABB. Riktigt svettigt fick Jörgen Centerman under sitt första kalenderår som VD för ABB. Efter svajande mål, ny kritiserad organisation, spekulationer om likviditetskris, misstroende mot strategin, stora reserveringar för asbest och sanering av kärnkraftsanläggningar hamnade industrikonglomeratet i onåd hos placerarna. Ordförande Percy Barnevik tog åt sig av kritiken, lyfte på hatten och avgick.
Misstroendet växte även mot Skanska sedan det visat sig att byggbolaget, i alla fall på kort sikt, gjort ett par mindre lyckade förvärv i Polen och Norge. Tillsammans med uppdagade problem i Danmark och Storbritannien försvann VD Claes Björks stämpel som förvärvsmatador. Istället seglade frågor om huruvida Björk har kontroll över verksamheten upp. Det var ett år då de mindre bolagen klarade sig lika illa som de stora. Noterbart är att IT-bolag abonnerar på nio av de tio jumboplatserna. Bara forskningsbolaget Tripep, som under året misslyckades med att föra sitt HIV-preparat förbi fas II-studien, har trängt sig in i den föga smickrande samlingen.
Bland småbolagsvinnarna hittar vi årets rökare alla kategorier, nämligen strålknivsföretaget Elekta. I gruppen fanns andra gamla börsfavoriter som slumrat till men under 2001 fick ny luft under vingarna. HL Display och Getinge Industrier var två av dessa.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.